2. února 2010

... ale stálo to za to. Centrum studijních a informačních služeb knihovny FF UK se připravuje na zahájení provozu

Včerejší prohlídka prostor zkolaudovaného a Filozofické fakultě Univerzity Karlovy předaného Centra studijních a informačních služeb knihovny FF UK ukončila čtyři roky plné problémů, které tak náročná rekonstrukce stávajících prostor spojená s novou výstavbou přináší. „Už jsem si myslel, že je knihovna zakletá, ale teď vidím, že celý proces je zdárně u konce a napadá mě, ze hry Dobytí severního pólu, ono cimrmanovské ... na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti mrazem, ale stálo to za to...,“ řekl při zahájení děkan Filozofické fakulty UK PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.

„Vybudování Centra studijních a informačních služeb bylo výraznou záležitostí, se kterou jsem se musel po mém nástupu do funkce vypořádat,“ navázal proděkan FF UK pro rozvoj Ing. Jiří Gregor, „jsem velmi rád, že už se stavby knihovny konečně budu moci zbavit a věnovat se dalším věcem.“

Červená studovna - filologie, CeSIS, FF UK

Čtyři roky nezahrnují jen samotný proces stavby; vešly se do nich také změny a přepracování původních plánů nového centra, celková změna koncepce knihovny svým vybavením a provozem plně patřící do 21. století, nové výběrové řízení na jiného dodavatele stavby, ale například i intenzivní archeologický průzkum, který předcházel druhé etapě stavby a při kterém se ukázalo, že podloží Filozofické fakulty UK je poměrně zajímavým a hodnotným archeologickým nalezištěm. Kouzlem nechtěného byla zmínka ředitelky knihovny Šárky Frantové, že jedním z prvních přispěvatelů do knihovních fondů byl Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou.

Vybudování centra stálo 70 milionů korun, větší částkou přispěl z fondu investičních záměrů stát, menší část byla z fakultních zdrojů. Dodavatelem stavby byla společnost Metrostav.

Největším a zároveň nejstarším prostorem nového Centra studijních a informačních služeb knihovny FF UK je – 1. podlaží, kde se nacházejí Hala výpůjček, Červená studovna, Počítačová studovna s volným výběrem beletrie zastoupených oborů a Týmová studovna s audiovizuální technikou, na jejíž provoz se plánuje rezervační systém pro týmovou výuku. V Červené studovně budou mít hlavní sídlo uživatelé filologických oborů a čtenáři beletrie - jak základní studijní literatura, tak i beletrie budou přístupny ve volných výběrech.

O patro výš, tedy na úrovni chodníku, je v podlaží 0 umístěna Modrá studovna s atraktivní prosklenou galerií a především s fondy odborné literatury pro obory filozofie, umění a sociální vědy. K dispozici budou noviny, časopisy a periodika všech oborů, kromě aktuálních čísel budou na regálech kompletní vydání dvou předchozích ročníků příslušného periodika. Zelená studovna v nejvyšším 1. patře umístěná v prostorách bývalého slovanského semináře bude podle šéfky knihovny Šárky Frantové nejklidovější zónou a zcela určitě rájem pro studenty historie, protože zde budou umístěny fondy všech historických oborů studovaných na fakultě.

Centrum studijních a informačních služeb má kapacitu 160 studijních míst, kapacita pro uložení knihovních fondů je 250 tisíc položek; 150 tisíc ve skladech, 100 tisíc ve volném výběru. K dispozici na každém patře budou samoobslužné kopírky s možností dobíjení studentských i zaměstnaneckých karet, tisky z počítačů bude možné provádět jen v počítačové studovně. Většina studijních stolů je zasíťována, takže čtenáři budou moci využívat vlastní notebooky a navíc boxy s elektronickými zámky pro úschovu věcí v případě nutnosti vzdálit se z místa. Ve všech studovnách bude přístup k wi-fi. Knihovna je zabezpečena detekčními branami, bezpečnostními kamerami. Elektronický informační systém bude pomocí LCD panelů čtenáře informovat o přednáškách, výstavách a důležitých akcích FF UK. Především pro revizi knihovních fondů bude využívána technologie čipů RFID.

Po uvedení centra do provozu, které je plánováno na 1. dubna, bude během léta instalováno samoobslužné zařízení pro výpůjčky, studenti si tak budou moci knihy půjčovat sami a vracet je do biblioboxů. Výpůjční pult v Hale výpůjček nebude tak vytížen a bude moci po objednávce expedovat knihy v nejkratším možném čase. Samozřejmostí je bezbariérový přístup pro vozíčkáře do všech sálů nového centra.

Prohlídka Centra studijních a informačních služeb knihovny FF UK byla výjimečnou příležitostí vidět zázemí pro personál knihovny, které je pro celkem čtyři zaměstnance a tři brigádníky z řad studentů minimální, protože „knihovníci mají být na place,“ speciální depozitář pro vzácné knihy, podívat se do skladů a technického zázemí. Knihovna má tři podzemní podlaží, dva knižní sklady, nákladní a centrální výtah. Nezbytností objektu, který se nachází pod úrovní terénu a v blízkosti Vltavy, je betonová vana vybudovaná v základech nového centra k zajištění proti průsakům vody a k ochraně knihovních fondů proti živelným pohromám.

podívat se do nového Centra studijních a informačních služeb knihovny FF UK můžete už teď

(Marie Kohoutová)











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.