22. února 2010

Řešením je symbióza

Mezi těmi, které mezinárodní porota ocenila čestným uznáním Iberoamerické ceny za rok 2009, je Dagmar Antošíková, posluchačka 5. ročníku Filozofické fakulty UK, obor španělská filologie. Čestné uznání získala za práci ?Qué similitudes y diferencias hay entre los "alumbrados" y San Ignacio de Loyola? (Jaké podobnosti a rozdíly jsou mezi „osvícenci“ a Svatým Ignácem z Loyoly?).

Proč je důležité zkoumat osvícence a sv. Ignáce z Loyoly na začátku 21. století?

Takhle jsem nad tím nepřemýšlela. Zajímají mě duchovní témata a v poslední době především sv. Ignác a jeho dílo, takže jsem si ho vybrala za téma své práce.

Jak dlouho se jím zabýváte?

Asi jeden rok.

Zrodil se dřív nápad zúčastnit se soutěže Premio Iberoamericano a k tomu jste vybírala vhodné téma nebo to bylo obráceně?

V podstatě jsem měla práci už napsanou; pak jsem usoudila, že je to dobrá práce a že bych ji mohla přihlásit do soutěže.

Když vás tedy vezmu za slovo, jaké jsou podobnosti a rozdíly mezi alumbrados a sv. Ignácem z Loyoly?

Jde o to, že jak alumbrados, tak sv. Ignác z Loyoly měli ve své době problémy s inkvizicí a sv. Ignác z Loyoly byl mnohokrát podezříván, že je tak zvaný alumbrado, ale v podstatě to nebyla pravda, měl jen na svou dobu trochu modernější myšlenky. Sv. Ignáci z Loyoly šlo o vnitřní náboženství, nikoli o jeho vnější projevy – ceremoniály, formální zvyklosti a tak dál - byl pro něj důležitější duchovní svět věřícího. Proto inkvizici připadal podezřelý.

Jsou to děje dávno minulé, ale přesto – odehrává se podobný zápas, jaký svedli Ignác z Loyoly a alumbrados, zápas o vnitřní svobodu a možnost projevit své přesvědčení tváří v tvář státní moci, i v dnešní době? Uvažovala jste v takové perspektivě?

Mě teď spíš u sv. Ignáce velmi zajímá téma pojetí svobody, ale zároveň poslušnosti, jak se to kloubí a pasuje dohromady. Takže tím se teď zabývám trochu víc.

A jak tedy toto dilema, svoboda nebo poslušnost, řeší Ignác z Loyoly?

Ačkoli vypadá, že to jsou protiklady, funguje to i dohromady, řešením je symbióza.

Děkuji za rozhovor.

(Marie Kohoutová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.