23. února 2010

Světla Bohémy

Formu krátkého žánrového eseje zvolil pro svou práci v soutěži o Iberoamerickou cenu Petr Gojda, čerstvý absolvent FF UK. Soutěžil poprvé a téma Luces de Bohemia y la perspectiva dramática moderna (Luces de Bohemia a perspektiva v moderní dramatice) zaujalo porotu natolik, že mu udělila čestné uznání. Z ocenění měl radost, nicméně fotit se nechtěl.

Vy jste jak z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, tak z Divadelní fakulty Akademie múzických umění a pro svou práci jste zvolil téma moderní španělské dramatiky. Dává vám pro její napsání lepší výchozí pozici vaše filozofická nebo dramatická specializace?

Vzhledem k tomu, že jsem na Divadelní fakultě prvním rokem, tak po všech stránkách je tato práce plodem studia na Filozofické fakultě UK, protože jsem studoval španělštinu a divadelní vědu zároveň. Je to vlastně spojení obou oborů. Absolvoval jsem před 14 dny, takže je to úplně čerstvé.

A na divadelní fakultě studujete jaký obor?

Tam studuji divadelní režii, alternativní a loutkové divadlo.

Proč bylo důležité zabývat se tímto tématem?

Ze dvou důvodů: jednak z hlediska osobní sympatie k autorovi a k textu, Luces de Bohemia, Světla Bohémy, je titul jednoho z nejstěžejnějších děl španělské dramatiky 20. století, a jednak proto, že autor Ramón Maria Del Valle-Inclan byl a je jako dramatik neustále podceňován a speciálně u nás není jako dramatik vůbec znám a přitom jeho dramatika je světová, je to světová moderní klasika.

Až budete jednou divadelní,m režisérem, budete inscenovat jeho hry? Budete bojovat za jejich uvedení?

Když je nejdřív někdo přeloží, případně já, pak možná ano. Myslím, že se dají hrát kdekoli a jakkoli.

Převedete jeho dramata do loutkové podoby?

To nevím... (smích)

Moc se asi ptám... Jak dlouho jste se tímto autorem zabýval? Určitě to nebylo celých pět let na Filozofické fakultě...

Určitě ne, napsal jsem tuto dílčí práci a pak jsem ještě na španělštině psal rozbor celé dramatické tvorby stejného autora jako diplomovou práci, takže pasivně i aktivně na střídačku rok a půl .

Kdy jste začal uvažovat, že se přihlásíte do soutěže Premio Iberoamericano?

Už v prvním ročníku, protože se to studentům vřele doporučuje, ale od prvního ročníku jsem se nedostal k tomu, abych si sedl a něco napsal. To se mi podařilo až teď v posledním roce studia.

Děkuji za rozhovor.

(Marie Kohoutová)














Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.