24. února 2010

Usnesení z jednání zástupců Akademických senátů lékařských fakult v ČR a SR ze dne 22. února 2010


Zástupci Akademických senátů lékařských fakult Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, Univerzity Palackého, Univerzity obrany a Univerzity Komenského se sešli v pražském Karolinu, kde vyslechli informace představitelů MZ ČR a MŠMT ČR týkající se změny ve specializačním vzdělávání lékařů a v organizaci vysokoškolského vzdělávání. Další částí programu byla diskuse o vytvoření etických kodexů učitelů a studentů LF.  Na závěr jednání přijali následující usnesení:


1) Zástupci Akademických senátů konstatují, že současný systém specializačního vzdělávání lékařů v ČR (zejména v některých odbornostech) včetně finančních podmínek je nevýhodný jak pro mladé lékaře, tak pro jejich zaměstnavatele a v konečném důsledku i pro pacienty. Akutně tak vzniká riziko nedostatku lékařů-specialistů v určitých oborech.


Zástupci Akademických senátů podporují stanovisko, že o náplni a načasování společného kmene rozhodují příslušné odborné společnosti a akreditační komise, přičemž trvání jeho základní části by mělo být maximálně 12 měsíců.  Zároveň doporučují větší zapojení lékařských fakult do organizace a správy zejména obecné části tohoto vzdělávání (tzv. „kmeny“) s cílem zvýšit jeho efektivitu  a zajistit věcnou návaznost na pregraduální výuku klinických oborů.


2) Návrh změn terciárního vzdělávání, který by omezoval samosprávu vysokých škol a jejich fakult, je v rozporu s principy autonomního řízení akademických institucí zavedených po roce 1989 a ohrožoval by akademické prostředí politizací.


Zástupci Akademických senátů se shodli  na tom, že v zájmu zachování kvality vzdělávání by měl být proces akreditování studijních programů transparentní a stávající pravidla pro udělování akreditací by měla být zpřísněna.


3) Zástupci Akademických senátů podporují vytvoření Etických kodexů učitelů a studentů lékařských fakult v ČR.


4) Zástupci Akademických senátů považují společná setkání za přínosná a budou v nich pokračovat.


Diskuse během zasedání Akademických senátů lékařských fakult v ČR a SR v Modré posluchárně Karolina






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.