26. února 2010

2. konference Mladých demografů

Mezinárodní konferenci Současný demografický výzkum mladých demografů (nejen) v Evropě uspořádalo 17. února 2010 sdružení Mladí demografové. Účastníci si v rámci jednodenního zasedání vyslechli 18 příspěvků v angličtině a mohli si prohlédnout 9 vystavených posterů.

„Ohlas na první konferenci Budoucí demografický vývoj aneb užití demografických prognóz v praxi byl velmi pozitivní. Rozhodli jsme se, že na další pozveme zahraniční hosty,“ říká Mgr. Luděk Šídlo, DiS., zástupce neoficiálního sdružení Ph.D. studentů Mladí demografové. „Oslovili jsme německé, španělské, italské, srbské kolegy a sešlo se nám tolik příspěvků, že jsme museli rozdělit jednání do dvou sekcí. Představí se i naši doktorandi z Kazachstánu a Ruska. Doufáme, že se nám podaří vytvořit novou tradici a ročně uspořádat mezinárodní konferenci a půldenní seminář pro doktorandy.“

Mgr. Luděk Šídlo, DiS.

Studentka Annelene Wenglerová z Univerzity v Kolíně prezentovala výsledky studie první a druhé generace tureckých migrantů do Německa. „Jedná se o největší skupinu přistěhovalců do Německa a velkou výhodou je, že jsou v Německu delší dobu. Umožňuje mi to srovnávat zdravotní dopady na první a druhou generaci. Zdá se, že první generace Turků se velmi odlišuje od německé populace, zatímco druhá se integruje lépe, než se všeobecně soudí a dosahuje např. z velké části stejného stupně vzdělání jako německé obyvatelstvo. Je rovněž pozoruhodné, že druhá generace tureckých přistěhovalců je zdravější, než německá populace. Zkoumala jsem skupinu přibližně 700 lidí, což je dostatečně reprezentativní, aby se nejednalo o statickou chybu.

Výzkum mi stěžuje skutečnost, že v podkladech není evidována národnost, jako tomu je Velké Británii a Švédsku. Jsem velmi ráda, že mne organizátoři pozvali, prezentace kolegů jsou velmi zajímavé,“ zhodnotila průběh konference Wenglerová.

Sdružení zpřístupnilo příspěvky z konference na webových stránkách a počítá i s tištěným sborníkem.

P.K.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.