8. března 2010

Vědecké sympozium „Příprava učitelů pro pre-primární a primární vzdělávání – reflexe proměn po roce 1989 v České republice a na Slovensku“

Ve dnech 25.–26. února 2010 pořádala katedra primární pedagogiky Pedagogické fakulty UK v Praze vědecké sympozium u příležitosti 20. výročí obnovení demokracie v Československu.  Jeho cílem byla reflexe proměn vzdělávání učitelů pro pre-primární a primární vzdělávání v České a Slovenské republice pro roce 1989 v kontextu měnících se společenských podmínek a transformace školství. Tato problematika je významnou součástí řešení výzkumného záměru pořádající fakulty „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“.

V centru pozornosti byla jak identifikace pozitivních stránek dosavadního vývoje a zdařilých inovací v obou republikách, tak také analýza „slepých uliček“ v dosavadním vývoji, kritických míst a problémů v koncepci i realizaci studia učitelství. Zvláštní pozornost byla věnována hledání paralel i hlavních odlišností ve vývoji v uplynulých 20 letech.

Retrospektivní a bilancující pohled byl východiskem k úvahám o perspektivách vzdělávání těchto kategorií učitelů a o hlavních úkolech a předpokládaných záměrech v horizontu příštích třech až pěti let – z hlediska teorie, výzkumu i praxe.        

Jednání mělo podobu dvou plenárních vystoupení a čtyř kulatých stolů. Bilanční referát za českou stranu přednesly prof. PhDr. Vladimíra Spilková, CSc., a doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., a za slovenskou stranu prof. PhDr. Beata Kosová, CSc. V návaznosti na sympozium bude zpracována publikace, která bude obsahovat jak studie reflektující vývoj v celostátní perspektivě, tak studie analyzující vývoj na jednotlivých pedagogických fakultách. 

Sympozia se zúčastnilo více než 60 účastníků, mezi nimiž byla většina klíčových osobností, které po roce 1989 zásadním způsobem přispěly k proměně vzdělávání této kategorie učitelů. Bylo zde zastoupeno všech devět českých pedagogických fakult a pět slovenských, reprezentovaných rektorkou Univerzity Matěje Bela v Banské Bystrici, čtyřmi děkany, několika proděkany a většinou vedoucích příslušných kateder.

Sympoziem si pořádající katedra primární pedagogiky slavnostně připomněla 15. výročí svého vzniku.      

Prof. PhDr. Vladimíra Spilková, CSc. 






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.