15. března 2010

Konference o duchovním životě u nás skončila

Konference „Duchovní život ve svobodné společnosti. Dvacet let náboženské svobody u nás“ skončila úspěchem. Pořádala ji Husitská teologická fakulta UK spolu s časopisem Dingir ve dnech 10. - 11. března 2010. Pro velký zájem studentů i veřejnosti se konala ve dvou aulách fakulty a návštěvníci sledovali bohatý program až do večerních hodin.


V prvním dnu konference hovořili představitelé a zástupci církví a náboženských společností o životě svých společenství v uplynulých dvaceti letech. Vystoupili nejen křesťané (kardinál Vlk, patriarcha Butta, synodní senior Ruml a další), ale i židé (rabín Sidon), muslimové, hinduisté, buddhisté, příslušníci esoterní tradice, New Age a další. Hojně navštíveny byly odpolední diskusní skupiny i večerní panelová diskuse. Na závěr dne zazněly židovské písně v podání Barbory Baranové a Tomáše Novotného. Po celý den byla patrná radost ze setkání a vzájemného poznávání a dobrých vztahů při zachování úcty k různostem jednotlivých tradic.


Ve čtvrtek 11. března byl duchovní život uplynulých dvaceti let reflektován z akademického hlediska, a to díky referátům šestnácti religionistů, teologů a sociologů náboženství (Pavel Hošek, Dušan Lužný, Zdeněk R. Nešpor, Karel Skalický, Vladimír Šiler, Ivan O. Štampach a další). Svůj přednáškový blok měla i početná delegace ze Slovenska.


Výběr z referátů bude k dispozici v religionistickém časopise Dingir 2/2010 (vychází v červnu).


O konferenci čtete Začala konference mapující dvacet let náboženské svobody u nás






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.