16. března 2010

Zprovoznění Laboratoře magnetismu hornin

Na Ústavu geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty UK byla právě uvedena do provozu nová Laboratoř magnetismu hornin. Hlavním cílem této špičkově vybavené Laboratoře je rozvoj vědeckého výzkumu v oboru magnetismu hornin na půdě Přírodovědecké fakulty UK, a to zejména rozšíření a vývoj aplikací metody anizotropie magnetické susceptibility (AMS) v geologických vědách.

Nová Laboratoř magnetismu hornin je špičkově vybavené pracoviště, které disponuje všemi zařízeními nezbytnými pro odběr, zpracování a měření vzorků pro studium některých magnetických vlastností hornin. Hlavním cílem Laboratoře je rozvoj vědeckého výzkumu v oboru magnetismu hornin na půdě Přírodovědecké fakulty UK, a to zejména rozšíření a vývoj aplikací metody anizotropie magnetické susceptibility (AMS) v geologických vědách.

Díky investici Geologické sekce PřF UK je Laboratoř vybavena špičkovým superpřesným Kapamůstkem MFK-1A v hodnotě 1,2 miliónu Kč pro měření magnetické susceptibility hornin od firmy AGICO (Advanced Geoscience Instruments Company; www.agico.com), která je předním světovým výrobcem geofyzikálních přístrojů.

Laboratoř je určena výhradně pro nekomerční vědecké využití především ze strany zaměstnanců a studentů Přírodovědecké fakulty UK. Vzhledem k minimálním nákladům na běžný provoz je měření v laboratoři pro studenty a zaměstnance fakulty zdarma, podmínkou je striktní dodržování předem stanovených právních podmínek a laboratorního řádu. Zájemci o měření na kapamůstku si mohou rezervovat určitý termín pro měření prostřednictvím jednoduché webové aplikace.

Laboratoř magnetismu hornin








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.