18. března 2010

Do Centra Malach začínají proudit návštěvníci

Centrum vizuální historie Malach na Univerzitě Karlově, které bylo veřejnosti slavnostně představeno 29. 1. 2010, konečně začíná plnit svůj účel – zpřístupňuje návštěvníkům 52 000 výpovědí o holokaustu. Informace si zatím chodí vyhledávat převážně vysokoškolští studenti, snad se časem osmělí i další...

Šest terminálů připojených k centrální databázi archivu v Los Angeles se nachází na ochozu knihovny MFF UK na Malostranském náměstí. Nahlédnout do archivu mohou přijít všichni zájemci z řad veřejnosti i studentů, jedinou podmínkou je (z kapacitních důvodů) předchozí objednání na e-mailu malach@knihovna.mff.cuni.cz.

My jsme u počítačů zastihli studenty druhého a třetího ročníku pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci, obor historie. „V rámci československých dějin vedu kurs o holokaustu, naše návštěva Centra Malach je takovou nepovinnou oborovou exkurzí,“ vysvětluje pedagožka Kateřina Lozoviuková a doplňuje: „Pro některé studenty ovšem práce s archivem touto návštěvou nekončí. Jedna studentka píše bakalářskou práci o terezínském ghettu a archiv jí bude sloužit jako pramen, další studenti již plánují, jak získané poznatky uplatní ve výuce.“

Studenti nejprve vyslechli krátkou přednášku o vzniku projektu Malach. Následně si podle pokynů Jakuba Mlynáře mohli práci s archivem sami vyzkoušet.

„Zájem o návštěvu archivu mají zatím zejména vysokoškolští studenti. Předpokládáme ale, že střední školy si k nám cestu také najdou. Informace o otevření Centra Malach se už k veřejnosti dostala. Jen dnes jsme vyřizovali další dvě žádosti o exkurzi,“ potvrzuje rostoucí zájem o Centrum Malach PhDr. Petra Hoffmannová z informatického oddělení knihovny MFF UK (na snímku stojící vpravo).

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.