Něco za něco – premiéra v divadle Na prádle

25. března 2010

Něco za něco – premiéra v divadle Na Prádle

Premiéra Shakespearovy komedie Něco za něco (Measure for Measure) se konala 24. dubna v divadle Na Prádle. Divadelní sdružení studentů Univerzity Karlovy Workshop Production ji nastudovalo v režii Johna Martlewa. Reprízy hry uvedené v alžbětinské angličtině se konají 26. a 29. dubna 2010.


Pro letošní jedenáctou sezonu si John Martlew, bývalý lektor anglického jazyka na Filozofické fakultě UK, vybral méně známou „hořkou“ komedii Něco za něco.  Hra vznikla v roce 1604, v politicky nestabilní době, která vyústila v neúspěšný pokus katolických vzbouřenců vedených Guyem Fawkesem vyhodit do povětří anglický parlament. V současném společenském kontextu diváky mile překvapí aktuálnost  tématu komedie – rozpory spojené s morálním rozhodováním a vládnutím. 


„Začal jsem se studenty probírat Shakespeara ve výuce, rozhodně nebylo mým záměrem zakládat divadlo, ale vynikající kvalita vystoupení studentů mne přiměla během mého působení na fakultě k vytvoření nové tradice. Kvůli představení se pravidelně na jaře vracím do Prahy a během pěti, šesti týdnů se studenty nazkouším novou hru,“ říká příznivec „negativní moderny“, tedy nenásilné moderní interpretace, John Martlew.


„Jsme hrozně rádi, že můžeme vystupovat ve hře, kterou John režíruje. Je to zážitek s ním spolupracovat,“ nadšeně doplňuje studentka anglistiky Michaela Graeberová. „Pro Johna je velmi důležitý obsah, zejména klade důraz na způsob, jak postavy komunikují. Nejsme rodilí mluvčí a práci s textem musíme věnovat maximální úsilí.“ Převážnou většinu souboru tvoří studenti filozofické fakulty, ale v minulých deseti letech se soubor rozrůstal i o studenty přijíždějící do Prahy v rámci programu Erasmus.


Pokud Nadace Mathesia, kterou zřídila filozofická fakulta, podpoří projekt i po dvanácté, pak by se diváci mohli v příštím roce těšit pravděpodobně na Zimní pohádku.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.