25. března 2010

Absolvent Vás nasměruje


Konec studia se blíží a zanedlouho přijde úleva a skvělý pocit, který zažívá každý absolvent. Myšlenky na skvělou budoucnost mohou však být zkaleny obavami ze současné situace. Za univerzitní zdí čeká tvrdá realita, ekonomická krize může mít dopad i na absolventy.


Kdo je připraven, ten je ve výhodě. Platí to ve všech sférách života a v té profesní to platí dvojnásob.


Absolventi byli vždy rizikovou skupinou, většinou pro zaměstnavatele nebyli dost atraktivní, protože jim chyběla potřebná praxe.


Ne všichni zaměstnavatelé v tom však vidí nevýhodu. Uvědomují si, že předností absolventů jsou aktuální znalosti, pružnost myšlení, schopnost učit se nové věci a hlavně – absolventi nejsou omezeni špatnými návyky a zaměstnavatel má tak možnost „vychovat“ nového zaměstnance ke svému obrazu. Požadavky organizací se ale týkají i dovedností absolventů a jejich zkušeností.


Je dobré smířit se s tím, že učení nikdy nekončí. Vzděláváme se celý život. Znalosti a dovednosti je třeba udržovat a rozvíjet ihned po ukončení školy. Jak to lze zajistit? Sledováním odborné literatury, sledováním nabídek kurzů a seminářů,  konferencí a sympozií.

Již podvanácté Univerzita Karlova  připravuje pro studenty a absolventy přednášky, kurzy, které jim mají usnadnit jejich vstup do praxe.


Absolvent vám může pomoci  orientovat se nejen v balících předpisů a zákonů, které je třeba znát z pozice zaměstnance nebo pokud se chystáte založit firmu, z pozice zaměstnavatele. Upozorní vás také na možnosti i rizika práce v zahraničí a připraví vás pro fázi, které se říká „hledání práce“. Můžete si procvičit prezentační dovednosti nebo práci s informacemi s podporou informačních technologií či získat orientaci v řízení projektu.


Celkem je pro studenty, budoucí absolventy UK připraven cyklus 10 přednášek a 3 kurzy. Program bude probíhat od 1. dubna v Zelené posluchárně, (Celetná 20, Praha 1).


Program a registraci najdete zde.




PhDr. Hana Urychová


Informačně-poradenské centrum UK






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.