7. dubna 2010

Cena za úspěšnou reprezentaci v soutěži Imagine Cup

Měli 24 hodin na to, aby naprogramovali a rozhýbali robota. Jejich robotičtí zápasníci sumo byli v soutěži Imagine Cup mezi šesticí nejlepších –  Lukáš Perůtka celé klání vyhrál, Imro Živčák skončil šestý. Oba soutěžící, kteří měli v loňském roce status studentů Matematicko-fyzikální fakulty UK, převzali 7. dubna 2010 za své úspěchy z rukou rektora UK Václava Hampla Cenu za prezentaci. Tato cena se uděluje za pozitivní počin, který má významný dopad na vytváření obrazu vnímání UK u široké veřejnosti.

Když odjížděli studenti MFF UK na finále soutěže Imagine Cup do egyptské Káhiry, nebyli v ní žádnými nováčky. Do této celosvětové studentské soutěže se přihlásili již potřetí. V předchozích dvou letech se spolu jako tým dostali až do finále. „Vloni ale vznikla nová spojená dovednostní kategorie Roboti a algoritmy, která nás zaujala,“ vzpomíná Imro Živčák.

Po příjezdu do Káhiry se nejprve zúčastnili briefingu, na němž dostali prvotní informace, v jakých prostorách se bude programovat a jak bude soutěž probíhat. „Co budeme programovat, jsme se dozvěděli skutečně až večer před soutěží. Informace jsou do poslední chvíle v utajení, aby se na soutěž nemohl nikdo dopředu připravit,“ dodává Imro Živčák.

Po zahájení soutěže jim byl znemožněn přístup k internetu, ale jinak mohli libovolně odcházet, zajít třeba na jídlo, zaplavat si do bazénu nebo se i vyspat. Ani jeden však možnost spánku nevyužil, protože úkolů před nimi bylo opravdu hodně. „Prvním bylo naprogramovat simulaci zápasu robota sumo, pak jsme měli skutečného robota, kterého jsme museli rozběhat, aby byl také schopný zápasu. Skutečný robot se ovšem chová trochu jinak než simulátor,“ říká Lukáš Perůtka, který nakonec soutěž vyhrál. Bylo to lepší přípravou? „Myslím, že to bylo hodně o štěstí. Já jsem zvolil takovou strategii, že jsem se přednostně věnoval sumo robotovi a až potom jsem si začal „hrát“ s reálným robotem. Toho bylo poměrně obtížné rozchodit a já si vlastně počkal, až se to ostatní naučí. Problémy jsem pak už řešil rychleji,“ popisuje Lukáš. „Škola nám ale poskytla dobrou přípravu. V rámci studia jsme měli dost příležitostí seznamovat se s novými technologiemi.



Pro úspěch je ale rovněž rozhodující zájem o danou oblast, jak jste ochotni se dané problematice věnovat i ve svém volném čase. My jsme o volných víkendech studovali materiály a technologie, jak se chovají roboti,“ doplňuje Imro.

Původně jste uvažovali o účasti i v letošním ročníku soutěže, kde jste měli vyhlídnutou kategorii Návrh softwaru. Proč to nakonec nevyšlo?

Naše pracovní a studentské povinnosti nám bohužel neumožnily věnovat soutěži potřebný čas.

Došlo u vás od loňského roku k nějaké změně, zapojili jste se třeba do jiného projektu?

Momentálně nejsme zapojeni do žádného projektu. Zajímavou změnou jsou pro nás naše pracovní/studijní úspěchy a s nimi nabyté zkušenosti.

Z vyhlášení vítězů soutěže. Lukáš Perůtka (vlevo) na fakultě pokračuje v doktorandském studiu, v rámci něhož se zabývá faktorizačními algoritmy. Imro Živčák skončil magisterské studium informatiky.

Studenti MFF UK uspěli v mezinárodní soutěži Imagine Cup

(Lucie Kettnerová)









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.