Karel Hynek Mácha v letohrádku Hvězda

2. července 2010

Výstavu nazvanou Karel Hynek Mácha 1810–2010 (Dvě století české kultury s Máchou) připravil Památník národního písemnictví v prostorách letohrádku Hvězda v rámci celonárodního projektu Rok Karla Hynka Máchy. Výstava, která potrvá až do 31. října 2010, je rovněž součástí doprovodného programu IV. kongresu světové literárněvědné bohemistiky.

Výstava je rozdělena do pěti částí – Máchův život, Máchovo dílo, Výtvarný romantismus v českém kontextu Máchovy doby, Máchovské inspirace v umění a Máchův mýtus a kult. Expozice představuje Máchovu výjimečnou osobnost, jeho dílo i „další život“ jeho díla a mýtu nejen kopiemi originálních archivních materiálů, knižními vydáními a fotografiemi ze sbírky PNP, ale i z Knihovny Národního muzea a originálními výtvarnými díly z 19. a 20. století zapůjčenými Národní galerií, Severočeskou galerií výtvarného umění v Litoměřicích a Západočeskou galerií v Plzni.

Multimediální podobu expozice vytvářejí zvukové ukázky recitací Máchova Máje v podání předních českých herců a hudební skladby inspirované Máchovými verši získanými z archivu Českého rozhlasu. V části věnované Máchovu kultu je promítán dokument z Máchova druhého pohřbu na pražském Vyšehradě v roce 1939 a zfilmovaná Máchova novela Cikáni z roku 1921 z fondů Národního filmového archivu.

Slavnostní vernisáž, na níž o přípravách expozice pohovořili ředitel PNP Mgr. Zdeněk Freisleben a autor scénáře Dalibor Tureček z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, se uskutečnila v letohrádku Hvězda 29. června.

(Lucie Kettnerová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.