26. července 2010

Prestižní evropský grant pro vědce z MFF UK

26. července 2010


Doc. RNDr. Daniel Kráľ, Ph.D., z MFF UK, získal za svůj projekt „Classes of combinatorial objects – from structure to algorithms“ z panelu PE1 Mathematical foundations grant Evropské výzkumné rady ve výši 849 000 eur. Jedná se o vůbec první tzv. Starting Independent Research Grant udělený v oblasti matematiky žadateli působícímu na pracovišti v některé z nových členských zemí EU. Udělení grantu bylo v těchto dnech stvrzeno podpisem v bruselském sídle rady a je dokladem světové kvality české diskrétní matematiky.


Výzkumným tématem grantu je studium strukturálních vlastností různých tříd matematických objektů a aplikace dosažených výsledků v návrhu efektivních počítačových algoritmů.  Grant je udělen na 60 měsíců s počátkem řešení 1. 12. 2010, poskytnutá částka na celou dobu řešení projektu činí 849 000 eur. Grant umožní doc. Kráľovi vytvořit, společně s jeho kolegy dr. Dvořákem, dr. Pangrácem a dr. Šámalem, výzkumnou skupinu, která studentům z MFF UK nabídne možnost podílet se na řešení zajímavých a náročných problémů a do Prahy přivede jako postdoktorandy vynikající mladé vědce. Prvním postdoktorandem skupiny bude dr. Christofides, který získal titul Ph.D. na univerzitě v Cambridge. Při řešení grantu plánuje docent Kráľ navázat na svou existující spolupráci jak s českými pracovišti, zejména s KMA FAV ZČU v Plzni, tak i se zahraničními pracovišti, především s Georgia Institute of Technology v Atlantě, s Princeton University a se Simon Fraser University ve Vancouveru.


Daniel Kráľ (narozen 1978 ve Zlíně) je v současné době docentem na Katedře aplikované matematiky MFF UK a dosud působil na MFF UK v rámci výzkumného centra Institut teoretické informatiky (ITI), vedeného prof. Nešetřilem.


Daniel Kráľ získal titul Ph.D. v roce 2004 na MFF UK a působil na Technické univerzitě v Berlíně a na Georgia Institute of Technology v Atlantě. Od roku 2006 působí na MFF UK, kde přednáší a aktivně pracuje se studenty (pod jeho vedením dosud studenti obhájili tři bakalářské, tři diplomové a jednu doktorskou práci).

Je autorem více než 80 původních vědeckých článků a členem redakčních rad několika mezinárodních časopisů. Od roku 2005 je členem Ústřední komise Matematické olympiády a je spoluautorem několika popularizačních článků pro studenty středních škol.

Evropská výzkumná rada (European Research Council – ERC), podporující výzkum na základě vědecké excelence, působí v rámci 7. rámcového programu EU od února 2007. Od svého založení si rychle získala pověst mimořádně prestižní grantové agentury. V roce 2007 bylo z 9167 podaných žádostí v kategorii ERC Starting Independent Researcher Grant k financování přijato pouze 299 a v roce 2009 uspělo z 2503 podaných návrhů 244 (viz informace). Statistika grantů za rok 2010 ještě není k dispozici. Je třeba dodat, že většina úspěšných žadatelů působí na nejlepších evropských univerzitách.

KONTAKT:


doc. RNDr. Daniel Kráľ, Ph.D.

Telefon:          +420 221 914 328

http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~kral







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.