5. srpna 2010

Mezinárodní sympozium pořádané hradeckou Farmaceutickou fakultou

Ve dnech 13. – 16. července 2010 se v prostorách Masarykovy koleje (ČVUT Praha) konalo mezinárodní sympozium věnované luminiscenční spektrometrii – XIV. International Symposium on Luminescence Spectrometry – Recent advances of luminescence techniques in research and modern technology (ISLS 2010) – , které bylo uspořádáno Univerzitou Karlovou, konkrétně Farmaceutickou fakultou v Hradci Králové. Uvedené mezinárodní sympozium bylo již čtrnáctým pokračováním úspěšné série konferencí organizovaných v přibližně dvouletých intervalech od roku 1984. Zakladatelem série ISLS byl prof. W.R.G. Baeyens z Univerzity v Ghentu (Belgie) a prvních šest konferencí se odehrálo za jeho předsednictví v Belgii. Od roku 1996 hostily ISLS různé země včetně Francie, Španělska, Číny a Itálie.

zleva: doc. Polášek (FaF UK), prof. Štech (UK) a prof. Baeyens (University of Ghent, Belgie)

V tomto roce se konference ISLS 2010 konala v Praze, která posloužila jako vynikající místo pro výměnu odborných znalostí a zkušeností, ale také k navázání osobních kontaktů mezi účastníky z celkem 29 zemí. Celkový počet účastníků sympozia byl 156 a z toho 137 účastníků bylo z blízkého i vzdáleného zahraničí, přičemž v zastoupení světadílů chyběla pouze Antarktida. Odborný program sympozia zahrnoval 5 pozvaných plenárních přednášek (prof. R. Niessner z Hydrochemického institutu Technické University v Mnichově v Německu, prof. C. Gooijer z Laser Centre Vrije University v Amsterdamu v Holandsku, prof. J. Růžička z Oceánografického institutu University of Hawaii v Honolulu v USA, prof. X. Zhang z Tsinghua University v Beijingu v Číně a prof. S. Girotti z Boloňské University v Itálii), dále 36 vybraných odborných přednášek a 136 posterů.

účastníci ISLS konference v průběhu odborného programu

Zahájení konference se za vedení Univerzity Karlovy ujal prorektor pro rozvoj UK prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc. spolu s předsedou organizačního výboru prof. RNDr. Petrem Solichem, CSc. a s čestným prezidentem sympozia a jeho zakladatelem prof. W.R.G. Baeyensem, kterému byla v rámci sympozia udělena medaile Farmaceutické fakulty v Hradci Králové za jeho mimořádný přínos k rozvoji evropského farmaceutického vzdělávání a vědy.

Prof. Baeyens po převzetí medaile Farmaceutické fakulty UK

Sympozium mělo letos v podtitulu současné pokroky v luminiscenčních technikách ve výzkumu a moderních technologiích. Velký počet prezentovaných odborných prací se týkal různých druhů luminiscence včetně fluorescence, chemiluminiscence a bioluminiscence. Odborné příspěvky se týkaly zejména aplikací těchto luminiscenčních technik v celé řadě významných odvětví vědy zahrnujících například stanovení aktivity bakterií a virů, využití nanočástic pro identifikaci částí DNA, analýzu stopových množství prvků v mořské vodě, zjišťování kvality polodrahokamů nebo detekci výbušných látek na místech ničivých explozí.

Odborné příspěvky byly publikovány ve formě abstraktů ve sborníku vydaném Farmaceutickou fakultou v Hradci Králové, rozšířených abstraktů v odborném časopise Luminescence (The Journal of Biological and Chemical Luminescence, Wiley) a vybrané práce budou po běžné důkladné oponentuře publikovány ve speciálním čísle časopisu Analytical and Bioanalytical Chemistry, vydavatelství Springer (impakt faktor 3,480). V rámci hodnocení posterů mladých vědců do 35 let byla udělena cena vydavatelství Springer Verlag studentce Pei Yun Tsai z Taiwanu za práci týkající se analýzy proteinů spojených s diabetickým postižením ledvin metodou FD-LC-MS/MS.

slavnostní zakončení konference, vpravo prof. Solich

Odborný program konference byl vhodně doplněn společenským programem zahrnujícím tradiční „Beer party“ a také plavbu parníkem Vyšehrad po Vltavě. Chtěli bychom poděkovat za podporu při organizaci sympozia nejen vedení Farmaceutické fakulty, ale samozřejmě také Univerzitě Karlově. Zájemce o odborné zaměření ISLS konferencí můžeme pozvat na jejich další pokračování, které se bude konat v roce 2012 v Barceloně ve Španělsku.

Za organizační výbor sympozia ISLS 2010

prof. RNDr. Petr Solich, CSc.

doc. RNDr. Miroslav Polášek, CSc.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.