Popmuzeum přivítalo studenty LŠSS

23. srpna 2010

Zatímco pro běžné návštěvníky je břevnovské Popmuseum přes léto nepřístupné, skupina studentů Letní školy slovanských studií (LŠSS) měla příležitost jej mimořádně navštívit. Průvodcem jim byla osoba nejpovolanější –  PhDr. Aleš Opekar, CSc.,  muzikolog, který stál u zrodu muzea populární hudby a historii českého bigbítu se věnuje dlouhodobě.

Čtvrteční dopoledne patřilo 19. srpna přednášce o hledání české word music, odpoledne se pak studenti seznámili s kořeny českého popu a rocku. Nevelká místnost břevnovského  kulturního centra Kaštan v sobě skrývá stálou expozici hudebních nástrojů, především elektrických kytar československé výroby a vybraných nástrojů klávesových, které byly v bývalém Československu používány. Další části výstavních ploch jsou věnovány krátkodobým tematickým výstavám a „interaktivním prvkům“, díky nimž si návštěvníci mohou vyzkoušet práci zvukaře, mixujícího stopy nahrávek, hru na různé elektrické hudební nástroje i zpěv na mikrofon do předtočeného základu.

I když k vlastní hudební produkci se studenti příliš neměli, úvodní krátkou přednášku Aleše Opekara o vzniku muzea si vyslechli se zájmem. Příjemným zážitkem pro ně jistě bylo přehrání záznamu koncertu Emila Viklického, který má blízko k word music, o níž se hovořilo na dopolední přednášce. Prohlídkou panelů s archivními materiály, jež byly sesbírány při tvorbě velmi úspěšného pořadu  Bigbít (vytvořeného pro Českou televizi), si zahraniční bohemisté rozšířili nejen slovní zásobu z oblasti hudby, ale dozvěděli se i více o nelehkých letech totality, kdy byl český bigbít ještě v plenkách.

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.