27. srpna 2010

The Baltic Way je v paměti světa. Pozvánka na výstavu

U příležitosti státní návštěvy prezidenta Lotyšské republiky J. E. pana Valdise Zatlerse a paní Lility Zatlere zvou velvyslanec Lotyšské republiky Kaspars Ozolinš a děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík na zahájení výstavy „Baltská cesta, která pohnula světem.“ Vernisáž se uskuteční 30. srpna v 16,00 hodin v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, nám. J. Palacha 2, Praha 1.

The Baltic Way that Moved the World je fotografická výstava věnovaná 20. výročí „lidského řetězu“ spojujícího tři pobaltské státy na jejich cestě ke svobodě. 50 let poté, co Vjačeslav Molotov a Joachim von Ribbentrop uzavřeli dohodu s tajným dodatkem o rozdělení sfér vlivu mezi Stalinem a Hitlerem, která rozpoutala 2. světovou válku a vedla k okupaci Estonska, Litvy a Lotyšska, tedy 23. srpna 1989, tři pobaltské národy překvapily svět – více než milion obyvatel spojil řetězem lidských rukou vzdálenost přesahující 600 km a symbolicky tak propojil tři hlavní města Tallinn, Rigu a Vilnius. Jeho smyslem bylo uznání tajného dodatku paktu Molotov-Ribbentrop a znovu ustavení nezávislosti pobaltských států na Sovětském svazu. Bez ohledu na národní odlišnosti lidský řetěz vytvořil duchovní prostor pro kulturní spolupráci jak mezinárodní, tak mezi jednotlivými pobaltskými zeměmi ve jménu společného cíle – překonání následků 2. světové války a odstranění totalitních režimů.

The Baltic Way je historickým symbolem, který je pevně zakotven v kolektivní paměti pobaltských zemí, obohacujícím vzájemné porozumění a hodnotu solidarity a svobody. The Baltic way byl jako projekt v roce 2009 zapsán do seznamu mezinárodního kulturního dědictví UNESCO v kategorii „Paměť světa.“ Fotografická výstava 32 fotografů a koláží z jejich prací je jedinečnou emocionální výpovědí dokumentující hnutí Baltic Way, zahrnující osudy těchto těžce zkoušených národů a vypovídající o síle kolektivního vědomí a paměti. Organizátorem výstavy je Ministerstvo zahraničních věcí Lotyšska.

Výstava bude otevřena od 27. srpna do 21. září

více k návštěvě lotyšského prezidenta J. E. Valdise Zatlerse






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.