13. září 2010

Paralelní svět na vlastní kůži

V týdnu od 13. do 18. září se otevírá veřejnosti areál Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK, který bude hostit mezinárodní projekt Paralelní zkušenosti. Projekt si dal za cíl skrze současné umění poukázat na problém sociálního vyloučení lidí s duševním onemocněním. Ojedinělou výstavu a originální interaktivní projekci doplní hudba, tanec, divadlo a přednášky s diskuzemi. Vstup je zdarma.

Paralelní zkušenosti mají čtyři samostatné, ale vzájemně úzce provázané části:

Paralelní světy

V Kateřinské zahradě a v aule Psychiatrické kliniky je zpřístupněna výstava obrazů Ztělesnění duševna. Výtvarné projevy duševně nemocných patří mezi nejcennější nositele zpráv z jejich světa. Výstava sdružuje autory, pro které je výtvarné umění prostředkem ke sdělení vlastních pocitů a myšlenek, spíše než prostředkem výdělku nebo získání společenské prestiže. Díky této přímočaré potřebě sebevyjádření mají jejich díla obrovskou sílu sdělení, jejich projev vyniká autenticitou a bezprostředností. Výstava zahrnuje celkem sedmdesát zvětšených reprodukcí výtvarných děl.

Kateřinská zahrada a aula Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK, denně 10:00 - 18:00

Autor: Jan Knýbl

Paralelní příběh

Experimentální Interaktivní film Do vlastních rukou se za pomoci audiovizuálních podnětů a propojení reality s fiktivním prostředím filmu snaží přiblížit pocity a prožitky lidí trpících schizofrenií. Projekce filmu se odehrává ve speciálním projekčním boxu a je určena pro jednoho diváka. Ovládá se pomocí dotykové obrazovky. Délka filmu je 7 minut – 9 minut, záleží na vnímavosti a schopnosti diváka ve správný okamžik reagovat.

Aula Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK, denně 10:00 - 18:00


Paralelní zkušenost

Pro širokou veřejnost je určen cyklus odborných přednášek. Paralelní zkušenost tak otevírá dialog mezi komunitou lidí s duševními poruchami, jejich rodinami, odbornou a laickou veřejností. V závěru každé přednášky bude otevřen prostor pro diskuzi mezi publikem a přednášejícími. Účastníci tak budou mít jedinečnou příležitost zeptat se na to, co je zajímá a ujasnit si či přehodnotit své názory.

Vondráčkova posluchárna Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK, úterý 14. 9. od 18:00 & čtvrtek 16. 9. od 17:00

Paralelní místa

Paralelní místa nabízí společný otevřený prostor pro setkání mezi světy duševně nemocných, těch, kteří jim poskytují pomoc a péči, a široké veřejnosti.

HUDBA

Cyril Babel, šansoniér česko-francouzského původu

Lenka Dusilová Trio

Vladimír Mišík & ČDG

DIVADLO

Spitfire Company: Unicorn, existenciální detektivka pro jednoho herce. (Vondráčkova posluchárna)

Veselé skoky: Na hlavu!, originální pohybové divadlo s taneční groteskou plnou humoru, ironie, něhy a jemné nadsázky.

Bohnická divadelní společnost: Marťanské etudy, etuda o odcizení a výjimečnosti s živou hudbou houslisty Lukáše Kuty.

PROGRAM PRO DĚTI

Divadlo lidí bez domova, Ježek a Čížek: výpravná pohádka O ovečce a beránkovi.

Výtvarné dílny s výrobou maňásků nebo malováním na papír i obličej pod vedením studentů Fakulty umění a designu UJEP a VŠUP.

KOSTEL SV. KATEŘINY

Ve středu odpoledne mají návštěvníci příležitost navštívit kostel sv. Kateřiny a zúčastnit se komentované prohlídky, pravidelné Mše svaté (slouží Velmistr Jiří Kopejsko, O.Cr., rytíř řádu Křižovníků s červenou hvězdou) nebo přednášky MUDr. Renaty Školoudové na téma „Smysl nemoci a utrpení z pohledu křesťanství“.

OTEVŘENÁ „ZAHRADA“

Projekt „Zahrada“ - chráněné dílny a integrační centrum, které je zaměřené na pracovní a sociální rehabilitaci a zlepšování kvality života duševně nemocných, připravilo na čtvrtek den otevřených dveří. Účastníci budou mít možnost prohlédnout si prostory centra, tvorbu jejich klientů, podívat se na krátké filmy, dokumentující vznik „Zahrady“ nebo si promluvit s koordinátory programu.

Kateřinská zahrada (není-li uvedeno jinak), středa, pátek, sobota

Více informací a podrobná program naleznete na www.paralelnizkusenosti.cz.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.