15. září 2010

Přes morbihanský záliv až na konec světa

Na přelomu srpna a září absolvovali studenti katedry dějin a didaktiky dějepisu další z oborových exkurzí, tentokrát do Bretaně. Přinášíme zážitky jednoho z účastníků.

Cestujete-li do francouzské Bretaně autobusem, potažmo autem, tak jako studenti katedry dějepisu Univerzity Karlovy pod vedením prof. Kateřiny Charvátové a doc. Petra Charváta, bude vám cesta připadati více než poněkud vzdálená. Zemi artušovských legend, hrdých měst, pravěkých megalitů a menhirů, rozeklaných útesů a pasoucích se krav, ale i ponorek a atypických vysokých krojových čepců bretonských žen, dělí od Prahy 2 000 km. Odměnou vám však budiž krajina, jež se nikoliv nepodobá té české, jen jest lemována atlantickým oceánem a samozřejmě na rozdíl od poklidné země české zde dlí stále duch historie a – separatismu. Bretonci se ani po sedmi stech letech, co uplynuly od sňatku jejich poslední vévodkyně Anny Bretonské s francouzským králem, po němž následovalo začlenění Bretaně do Francie, s tímto faktem dodnes nesmířili. A tak na ukazatelích naleznete krom francouzštiny i pravou nefalšovanou bretonštinu vycházející z keltštiny.

Duch hrdých Keltů a druidů zde stále dlí, zvláště když se před vámi z lesního přítmí vynoří prastará hrobka, takže si ani nepovšimnete velké vodárenské věže, jež je jen pár desítek metrů od vás, či přeplujete 4 km, které oddělovaly v minulosti svět živých od světa mrtvých, a jednu z nejvelkolepějších megalitických staveb od zvědavých turistů. Přesto i na místě, které bylo zasvěceno onomu světu, panuje život a po hromadě kamení se prohání množství ještěrek a lišajů – či to snad byla nepoznaná mláďata draků?

Bretaňská města mají svoji atmosféru, každé jedinečnou, procházka po hradbách St. Malo je velký zážitek nejen pro milovníka historek o pirátech. Bohužel jsme měli možnost poznati i obrácenou stranu Francie – takový nepořádek, jaký vládl na tržišti v Rennes, jsme nikdy neviděli, a ano – v „zemi stávek“ jsme viděli i pravou francouzskou demonstraci, nejspíše za práva Romů.

I přes velkou vzdálenost stojí Bretaň rozhodně za návštěvu, je to země, kde mýty a legendy jsou stále přítomny.

Autor: Alfred Rudys






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.