Jak zaujmout média

27. září 2010

Podzimní škola s názvem „Sociolog jako angažovaný pozorovatel aneb Jak psát sociologii pro média?“, která se uskutečnila ve dnech 20.–25. září 2010 v budově Hollaru, je společným projektem Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity (ISS) a Lidových novin (LN). Určena je doktorandům a pokročilým magisterským studentům nejen ze sociologie, ale i z dalších spřízněných oborů. Koordinátorem nového projektu se stal Mgr. Jan Maršálek z ISS FSV UK.

Komu je Podzimní škola primárně určena?

I když se workshopy konají na půdě ISS FSV UK, není kurs určen jen sociologům. Když jsme rozesílali pozvánky, obeslali jsme všechny společenskovědní obory po Čechách. Přihlásilo se nám 25 studentů, z nichž jsme jich vybrali 15. Kromě sociologů tam máme mezi sebou i filozofy či politology.

Proč jste se rozhodli studentům tento typ kurzu nabídnout?

Na naší katedře máme pocit, že sociologů je v médiích málo. Každý máme srovnání s některou zemí v zahraničí, já například s Francií, a zde je daleko běžnější se na sociology obracet. A naopak i sami sociologové se více snaží se do médií dostat. Navíc mám sám zkušenost, že psát pro média není úplně jednoduché.

Jak jste koncipovali náplň programu?

Škola je organizovaná jednak Ústavem sociologických studií a jednak Lidovými novinami. Část programu tedy připravují sociologičtí tutoři a zbytek redaktoři Lidových novin. Studenti si sami zvolili, kterému tematickému okruhu by se chtěli věnovat, a tato témata jsme se nejprve snažili uchopit z pohledu sociologie. Když jsme se dostali do rukou redaktorů, museli nás pak ještě trochu korigovat, abychom se nedostávali do úvah, která pro média nejsou zajímavá. Redaktoři měli také zvláštní přednášku, v níž ukázali, jak to v médiích funguje a co od nás požadují.


Jak došlo k navázání spolupráce s Lidovými novinami?

Měli jsme kontakt na Petra Kamberského, který byl naším studentem. Tomu se náš nápad líbil a přes něj se přidali další členové redakce. Celkem jich s námi spolupracuje pět, nejvíce jsou zapojeni Petr Kamberský a Tomáš Němeček.

Podzimní škola probíhala ještě před začátkem semestru a účastníci si museli uhradit poplatek 1 000 korun.  Kurz tedy nebyl součástí výuky?

Kurz spadá do studijních možností, má přiřazené kredity a je zapsán do elektronického systému. To zajímá ale jen magisterské studenty. Doktorandi už kredity získávat nepotřebují. Cenu za kurz jsme se snažili srazit tak, aby studenty neodradila a zároveň abychom pokryli nejnutnější náklady, neboť nemáme jiný zdroj financování.

S jakými ohlasy studentů jste se setkali?

Studenti zejména oceňují, že se pracuje v malých skupinkách a redaktoři k nim mají individuální přístup. Navíc jsou schopni díky své povaze práce reagovat na maily třeba i ve tři hodiny v noci. Redaktoři účastníky kurzu nikterak nešetřili, takže nikdo neměl pocit, že by tu strávil zbytečný týden.

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.