30. září 2010

Evropskou hasičskou Miss 2010 studentka FHS


Studentka druhého ročníku FHS Štěpánka Dvořáková zvítězila v mezinárodní konkurenci a získala titul Evropské hasičské Miss v polském Čichowu. Hasičská soutěž krásy se uskutečnila v rámci VII. Evropských závodů koňských stříkaček a desetičlenná porota hodnotila promenádu dobrovolných hasiček v oblečení s třemi hasičskými doplňky, rozhovor ve večerní róbě a tanec.


Na disciplínu jsem si musela přivézt vlastní šaty, říká Štěpánka, jejíž míry jsou 89-63-93

Musela jste na Evropské hasičské Miss předvádět hasičské znalosti?

V Polsku se soutěžilo v netradičních hasičských disciplínách  - měly jsme promenádu v oblečení s hasičskými doplňky, já si zvolila hasičský pásek, za něj jsem si dala proudnici a do ruky vzala hadici s českou trikolorou. Pak jsme vystupovaly ve večerní róbě, při níž jsme se měly představit obecenstvu. Hodnotil se i rozhovor a způsob, kterým se mi podařilo oslovit publikum  - původně jsem se chtěla představit v polštině, ale nakonec jsem mluvila o studiu na FHS a o závodním tancování a Mistrovství světa středních škol ve stolním tenise, kam jsem se nominovala. Hodně jsem se spoléhala na poslední disciplínu klasický tanec a doufala jsem, že naženu hodně bodů, ale s přiděleným tanečníkem jsme se dali spíše do řeči, než do tance, a zároveň jsem také cítila trochu nohy, protože před zahájením jsme absolvovaly trochu nezvyklý doprovodný program. Jen pár hodin před soutěží jsme navštívily bahenní lázně a brodily se čtyři kilometry krajinou po kolena zabořené do bahna.

Mohla byste nám popsat, jak probíhají soutěže hasičské ligy?

Závodím v Benešovské hasičské lize s Ferdinandem, kde se soutěží pouze v hasičském útoku. Vše závisí na rychlosti a koordinaci sedmi členů družstva, kteří musí co nejrychleji nabrat vodu a sestříknout terč vzdálený od startovní čáry 100 metrů. Zatímco po výstřelu dvě členky nasazují na hadici koš a savice a skáčou do připravené kádě, aby co rychleji nabraly vodu, my s kolegyněmi sprintujeme směrem k terči. Já držím klubíčko hadice a proudnici, která je napojená do základní hadice. Když jsou hadice propojené snažím se sestříknout terč. V současné době se naše časy pohybují kolem dvaceti sekund, ale do příštího roku chceme určitě dát nějaké vteřiny pryč. Velkou výhodou ligových soutěžích jsou lehčí hadice, na okresní úrovni se už běhá s klasickými hasičskými a soutěží se ve třech disciplínách – v běhu na sto metrů s překonáním překážky, ve štafetě 4 x 100 m s proskočením bariéry a dalšími překážky a třetí je útok s klasickými hadicemi.

Místo korunky krásy získala Štěpánka repliku hasičské historické přilbice

Máte již představu, co budete dělat po absolvování FHS?

Na FHS mě především zaujala psychologie,  kterou bych se ráda zabývala i v budoucím povolání. Po vystudování FHS  přemýšlím o studiu medicíny, kde bych se chtěla zaměřit na psychoterapii, protože bych ráda pracovala v Psychiatrické léčebně v Bohnicích.V současné době pracuji v sanatoriu v malé vesničce Ostředek, kde se starám o pacienty postižené Alzheimerovou chorobou. Ráda bych se ale v budoucnosti zaměřila na sexuální deviace. V současnosti je mým nejpřednějším cílem především dostudovat FHS, co bude dál je ještě ve hvězdách.




Děkuji za rozhovor P.K.

















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.