30. září 2010

3rd World Student Environmental Summit, Tübingen, 20.-26. září 2010

Univerzita v německém Tübingenu a World Student Environmental Network (WSEN http://2010wses.org/) uspořádali ve dnech 20.-26. září v pořadí třetí světový studentský summit o životním prostředí. Na konferenci se sešlo více než 60 studentů z 25 zemí pěti světadílů. Letos poprvé se jednání zúčastnili i studenti Univerzity Karlovy.

V rámci konference vystoupili významní odborníci na problematiku udržitelného rozvoje z různých světových univerzit, zástupci neziskových organizací i firem působících v oblasti environmentálního managementu nebo udržitelné energie.  Studenti rozdělení do několika pracovních skupin pak diskutovali o probíraných tématech. Interaktivní forma přispěla k lepšímu pochopení problematiky z pohledu různých zájmových skupin a zároveň studenty motivovala k hledání řešení vhodných pro jednotlivé univerzity. Interdisciplinaritu akce ilustruje již samotný přehled diskutovaných témat: energetika, vzdělání, spotřeba, občanská společnost, ekonomika, politika.

Pestré složení delegátů pocházejících jak z prostředí rozvinutých, tak rozvojových zemí umožnilo vzájemné sdílení zkušeností a přístupů a poskytlo tak inspiraci do budoucna.

Zavádění principů udržitelného rozvoje nejen do vysokoškolského kurikula, ale také do vnitřního chodu a hospodaření je velkou výzvou pro všechny univerzity. Významným přínosem jsou projekty iniciované a provozované studenty, jejich přehled bude k dispozici na webu WSEN (http://2010wses.org/).  Informace získané na WSES jsou cennou inspirací pro zavádění environmentálního managementu na Univerzitě Karlově. Dalším výsledkem summitu bude dokument předložený zástupcům vlád a mezinárodních organizací, který shrne diskuze a návrhy studentů na řešení závažných environmentálních problémů současnosti.

Anna Benčoková, Roman Matoušek (Přírodovědecká fakulta UK)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.