8. listopadu 2010

Nová iniciativa na podporu talentů v doktorském studiu na PřF UK

Děkan Přírodovědecké fakulty UK prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc., představil na vědecké konferenci, pořádané 5. 11. 2010 na pražském Albertově, novou iniciativu na podporu mladých doktorandů. Díky ní mohou talentovaní studenti získat ke svému stipendiu navíc dalších 12 000 Kč.  

Fakulta vychází z analýzy, že doktorandi jsou nejpilnějšími studenty na vysokých školách. Dalším předpokladem je, že škola, která má dostatek dobrých doktorských studentů, bude mít i dobré výzkumné skupiny. A naopak dobré výzkumné skupiny atrahují talentované doktorandy, a to nejen z fakulty, ale z celého světa.

„My bychom na naší fakultě chtěli mít ty nejtalentovanější doktorské studenty, a proto je chceme podpořit,“ vysvětluje vznik iniciativy děkan Bohuslav Gaš a pokračuje: „Fakulta se rozhodla vyhlásit program na podporu talentovaných doktorských studentů a udělit jim vyšší stipendia, která jim umožní více se soustředit na práci.“

Kromě finanční podpory dojde v rámci projektu rovněž k inovaci forem a obsahu výuky, například k součinnosti sekčních koordinátorů pro doktorské studium a předsedů OR.

Studenti budou moci také kromě jazykových kurzů absolvovat i výuku prezentačních dovedností nebo psaní grantů.

Soutěž o 12 000 Kč

Vyhlašovat se bude pravidelně 20 mimořádných stipendií, a to 9 z oboru biologie, 5 z chemie, 3 z geografie, 2 z chemie a 1 pro ÚŽP. Soutěžit o ně budou jak doktorandi, tak výzkumné skupiny, u nichž budou studenti pracovat. Výzkumné skupiny totiž nejprve vyhlásí téma, na němž by se mohl student podílet. Vítězné skupiny pak poskytnou ze svých zdrojů vybraným studentům 6 000 jako přídavek ke stipendiu. Dalších 6 000 Kč studenti dostanou z fakultních zdrojů. „Doufám, že se nám podaří tímto způsobem zvýšit zájem talentů, aby studovali právě na naší fakultě a neodcházeli za lepšími finančními podmínkami do jiných zemí,“ řekl děkan Gaš.

Program bude vyhlášen 15. 11. 2010 a bude se týkat nově přijatých doktorských studentů.

(Lucie Kettnerová)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.