15. dubna 2011
Co si dát před vytrvalostním výkonem?
Jídlo v období před výkonem.
Základem úspěchu každého vytrvalostního výkonu je začínat s plně obnovenými zásobami glykogenu ve svalech. Několikrát se již v minulosti prokázalo, že jedinci, kteří nastoupí na závod s vyčerpanými zásobami glykogenu, nejsou schopni udržet vysokou intenzitu činnosti po odpovídající dobu trvání vytrvalostní aktivity.
Pokračování ve cvičení s nízkými zásobami glykogenu ve svalech se projeví narušením psychomotorických schopností a zhoršenou koordinací, v důsledku čehož se zvyšuje i riziko zranění. Pozor, ani případné doplňování energie jednoduchými sacharidy během závodu nemůže v tomto případě nahradit to, co bylo zanedbáno v období před závodem.
Glukóza z krve pouze minimální měrou přispívá ke krytí energetické spotřeby činných svalů. Její úloha spočívá spíše v zajištění stabilního zásobení nervové tkáně. Fyziologicky lze tento fenomén vysvětlit tím, že katacholaminy (adrenalin, noradrenalin) potlačují sekreci inzulínu, který je nutný pro přestup glukózy do svalových buněk. Z uvedeného plyne, že základním palivem svalů během déletrvající zátěže je tedy svalový glykogen, intramuskulární tuk a tuk uvolňovaný z tukové tkáně.
Pro většinu vytrvalostně sportující populace znamená příjem mezi 5 – 10 g sacharidů na 1 kg tělesné hmotnosti na den dostatečné množství, které zajistí kompletní obnovu glykogenových zásob. Avšak optimální množství závisí na charakteru, intenzitě a době trvání zátěže, ale také na tréninkové frekvenci. Uvádí se, že obecně by před samotným výkonem mělo být přijato množství zhruba 1 g sacharidů na 1 kg tělesné hmotnosti a doba příjmu před výkonem by měla činit přibližně 60 minut (zde však záleží na glykemickém indexu konzumovaných sacharidů viz příští článek). U normálního muže s hmotností 75 kg to představuje množství 75 g sacharidů. Několik návrhů, jak by toto jídlo mohlo vypadat, nabízí následující tabulka.
Potraviny |
Glykemický index |
75 g sacharidů |
Tmavý chléb, celozrnný chléb
|
46 |
4 – 5 plátky (150g) |
Sušené meruňky
|
31 |
1 velká hrst (160g) |
Ovocný salát
|
50 |
2 střední mísy (750g) |
Sportovní tyčinka
|
30 - 35 |
2 tyčinky (60g) |
Müsli
|
56 |
1 velká mísa (110g) |
Těstoviny
|
37 |
1 velká mísa (300g vařené hmotnosti) |
Nízkotučný jogurt
|
33 |
3 kelímky (3 x 150g) |
PhDr. Miroslav Petr, Ph.D., specializace: sportovní výživa, Katedra fyziologie a biochemie, FTVS UK