8. dubna 2011

Hudební pedagožka Božena Viskupová byla oceněna Medailí MŠMT

Upřímně gratulujeme paní prof. Boženě Viskupové k nedávnému udělení Medaile J. A. Komenského 1. stupně od ministra školství pana J. Dobeše. Bylo propůjčeno za významnou pedagogickou, výchovnou, odbornou a uměleckou práci v oblasti všeobecného a odborného hudebního vzdělávání. 

Paní B. Viskupová se celý svůj život s nevyčerpatelným nasazením snaží pedagogicky obohacovat hudební výchovu dětí a mládeže. V hudebně pohybové výchově působila na statisíce dětí, školila tisíce českých a slovenských pedagogů mateřských, základních i pedagogických škol, tvořila osnovy práce, metodické příručky. Z jejich odborných knih stále studují studenti středních a vysokých škol. Výčet její celoživotní práce je skoro nevyčerpatelný a mohl by pokračovat v oblastech sběratelství lidových písní, práce v České hudební společnosti, v oblastech mezinárodní spolupráce. Všichni obdivujeme její životní elán a energii a přejeme jí do dalších let dobré zdraví, psychickou svěžest a radost ze stále kvalitně odváděné pedagogické práce.

Náš svět potřebuje příklady, že poctivost se nakonec ve svém důsledku vyplácí. Upřímně gratulujeme!!

Učitelé a studenti z Katedry Hv PedF UK v Praze

Božena Viskupová s doc. PaedDr. Milošem Kodejškou, CSc., vedoucím odd. předškolního hudebního vzdělávání, KHV PedF UK, se kterým spolupracuje už 18 let

Paní Božena Viskupová vystudovala hru na klavír a sborový zpěv na Státní konzervatoři v Praze, kterou ukončila absolutoriem v roce 1945. Současně studovala problematiku „Dalcrozovské rytmiky“ u A. Dubské, která převzala své vědomosti a dovednosti od svého učitele E. J. Dalcroze. Velký vliv na její pedagogickou orientaci měl hudební skladatel Alois Hába, který ji v padesátých létech doporučil, aby začala vyučovat v LŠU v Praze. Měla možnost učit klavír nebo sborový zpěv, ale Božena Viskupová si vybrala hudebně pohybovou výchovu. V šedesátých létech si všimli jejich pozoruhodných uměleckých a pedagogických výsledků hudební skladatel Ilja Hurník a spolu s Vladimírem Pošem ji vybídli ke spolupráci. V roce 1966 dostala povolení odjet na mezinárodní hudebně výchovný kurz do Orffova institutu v Salcburku. Protože poznala, že její výuka je velmi blízká orffovskému učení, zaměřila se po návratu plně na jeho experimentální ověřování. Ve školním roce 1966/67 byla vyzvána spolu s dalšími pedagogy, aby spolupracovala s Pedagogickou fakultou UK v Brandýse nad Labem na hudebním experimentu v 1. ročníku základní školy, který zkoumal vhodnost orffovského systému pro naše školy. Výzkum trval čtyři roky a jeho výsledky byly velmi pozitivní. Velmi vysoko je třeba též vyzvednout výsledky její mnohaleté spolupráce s Pavlem Jurkovičem, Petrem Jistelem a dalšími hudebními osobnostmi v rámci České hudební společnosti. V letech 1970 – 2000 vedla kurzy pro učitelky všech typů škol. Podle svých precizních záznamů proškolila tisíce učitelek a učitelů. Publikovala řadu článků v českých a slovenských novinách a odborných časopisech, je autorkou několika skript a učebnic.

I ve svých téměř 98 letech se těší úctě u pedagogů a studentů na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde mnoho let vyučovala v bakalářském studiu učitelství pro mateřské školy, především discipliny hudebně pohybová výchova a hudebně výchovná praxe.

Proto jí vedení Katedry hudební výchovy PedF UK v Praze navrhlo s plnou odpovědností na udělení Medaile J. A. Komenského 1. stupně, kterou si na slavnostním aktu ke Dni učitelů převzala 28. 3. 2011.

Božena Viskupová po převzetí Medaile J. A. Komenského 1. stupně

doc. PaedDr. Miloš KODEJŠKA, CSc.

vedoucí odd. předškolní hudební vzdělávání na K Hv

Národní koordinátor EAS pro ČR

* * *

Další osobnosti z UK, kterým byla 28. března 2011 udělena Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 1. stupně:

Prof. PhDr. Zdeněk Helus, DrSc., Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy

za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost a celoživotní přínos v oblasti sociální a pedagogické psychologie

v loňském roce oslavil významné životní jubileum 75 let

MUDr. František Koukolík, DrSc., Thomayerova nemocnice v Praze

za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost, kterou uplatňuje při vzdělávání studentů 3. lékařské fakulty a na katedře primární pedagogiky Pedagogické fakulty UK

Prof. Ing. Milan Sojka, CSc., OCENĚN IN MEMORIAM, poslední pracoviště Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost

významný vědec, jehož práce si získaly mezinárodní ohlas; ocenění převzala manželka paní PhDr. Alena Sojková
















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.