27. dubna 2011

Religionistiku nelze mínit jenom smrtelně vážně

Jeden z nejmladších studentských spolků vznikl na sklonku loňského roku při Ústavu filosofie a religionistiky na FF UK. Za sebou má už ale několik zajímavých akcí, a tak jsme požádali jeho zástupce, aby nám spolek trochu blíže představili.

První větší religionistickou akcí organizovanou již pod záštitou poměrně čerstvě založeného Pražského religionistického spolku (PRS) byl studentský víkend v podkokořínském městečku Mšeno, spojený mimo jiné s rekonstrukcí antického řeckého svátku zvaného Anthestérie.

Účastníků se nakonec sešlo něco málo přes dvacet – všichni byli studenti religionistiky z Ústavu filosofie a religionistiky na FF UK, a to studenti v širokém rozpětí od prvního do čtvrtého ročníku. Po menších problémech s navazujícími spoji – díky nimž jsme ovšem okusili výborné pivo v jedné hospodě na mělnickém náměstí – jsme dorazili po osmé hodině večerní do Mšena, kde chvíli po večeři mohl začít hlavní program. Pan docent Radek Chlup předčítal doložené prameny týkající se prvního dne svátku Anthestérií a poté se rozproudila diskuze, jak nejlépe v našich skromných podmínkách začít s rekonstrukcí. Pomocí losu, autentického to řeckého nástroje volby, byla vyvolena Dionýsova kněžka, která pak řídila slavnostní otevírání pithoi, tedy nádob s vínem, a provedla nutnou úlitbu výše zmíněnému bohu. Večer následně pokračoval ve znamení volné, vinné zábavy a občasné hudební produkce začínajícího religionistického uskupení The Scapegoats, za vydatné pomoci všech hudebně zdatných přítomných.



Druhý den po snídani se celá anthestérická výprava vydala na výlet s cílem na Kokoříně. Počasí přálo klidným rozpravám a volnému tempu chůze, leč hospody v okolí hradu byly všechny zavřené, takže oběda jsme se dočkali až na náměstí ve Mšeně. Poté ještě polovina z nás vyrazila na menší výlet, na němž byli konfrontováni s nevídanou sérií hierofanií všeho druhu, z nichž uveďme zejména obří muchomůrkový Yggdrasill či improvizované kázaní proslulého nekromanta v ruinách někdejšího „kostela“.

Konečně, večer se mohlo znovu pokračovat v Anthestériích: pan docent předložil prameny k druhému a třetímu dni svátku a po menší debatě o technických detailech se započalo slavit. Vítěz soutěže v rituálním pití vína na čas, kterého se účastnila naprostá většina, získal čestný dionýský titul a navíc posvátný iniciační instrument.

Po soutěži, kterou všichni absolvovali s květovými věnci vlastní výroby na hlavách, následovala chvilka rituálního nadávání. Přiléhavé a mnohdy vpravdě květnaté urážky byly následně smyty, zahozeny a zapomenuty spolu s deflorací – s odhozením věnců do „bažin“, kde minulou noc probíhala úlitba Dionýsovi. Večer pokračoval v duchu podobném včerejší noci, tedy mnoho zasvěcených debat, hudby, zpěvu, tance a improvizovaných bluesových textů.

Poslední den ráno, vyprovodivše časně odcházející první polovinu účastníků povinnými výkřiky: „Táhněte Kérové, Anthestérie skončily!“, zúčastnil se zbytek lidí ještě „sportovních her“, o nichž je v pramenech o třetím dni také zmínka. Povinnost byla vykonána jednak návštěvou fotbalového zápasu mezi SK Mšeno a FK Nebužely (kde jsme vzbudili mnoho pohrdavých pohledů místních fanoušků; nicméně, alespoň co víme, Mšeno, jemuž jsme fandili, vyhrávalo 3:0), jednak improvizovanými soutěžemi na nalezených dětských prolézačkách.

Při návratu do Prahy nás pak mohl hřát dobrý pocit, že dionýskou a chthonickou povahu těchto „květových“ (to anthos – květ) svátků se nám podařilo naplnit opravdu důkladně.

Čím se zabývá Pražský religionistický spolek (dále PRS)?

Jedná se o studentský spolek, ustavený  17. 11. 2010 z iniciativy studentů religionistiky ÚFARu.  Jako volné uskupení se zaměřuje na podporu akademického a společenského života na ÚFARu i mimo něj. Je otevřen religionistům z ostatních pracovišť UK (ETF, HTF) i všem studentským „přítelům a příznivcům“ religionistiky, kteří projeví zájem. Nejedná se však jenom o hospodskou záležitost. Má ambici stát se společnou platformou religionistů v Praze a místem střetnutí zajímavých lidí. Organizuje dvakrát ročně chatu, ale i příležitostné výlety, rekonstrukce různých náboženských svátků, diskuse k aktuálním událostem, společnou kapelu, filmový klub, různé netradičné akce a studentský seminář PRS. Jedná se o příjemnou událost v neformálním prostředí čajovny, kde si ve formě „sami sobě“ přednášíme zajímavá témata z našich specializací (Mezi Bohem a Ďáblem: Středověká nekromantie; Fenomén posvátného prostoru a jeho manifestace v klášteře Matky Boží v Novém Dvoře u Plzně; „Muž, jenž se jen orbou zabývá“: Mytologického podloží pověsti o Přemyslu Oráčovi a založení Prahy; Ekologie a etika: Interpretace a kritika (z) buddhistických perspektiv...). Že religionistiku nelze mínit jenom smrtelně vážně, osvědčuje sám PRS.

Kontakt na nás:

Za PRS: Jiří Dynda a Zdenko Vozár








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.