5. prosince 2011

K rozvoji výuky magisterského studijního programu Zubní lékařství na Lékařské fakultě University Karlovy v Hradci Králové v roce 2011

21. 11. 2011; autor: doc. MUDr. R. Slezák, CSc., doc. MUDr. R. Ivančaková, CSc. ; rubrika: Projekty a týmy UK

V roce 2011 byl na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové získán a realizován tzv. centralizovaný rozvojový projekt MŠMT ČR s názvem „Přístrojová inovace a modernizace klinické výuky stomatologických předmětů na Stomatologické klinice LF UK a FN v Hradci Králové“, v jehož rámci škola získala dotaci 3. 236 tis. Kč (hlavní řešitel doc. MUDr. Radovan Slezák, CSc., přednosta stomatologické kliniky a proděkan pro výuku zubního lékařství).

Rozvojový projekt ideově navazoval na projekty získané v předchozích letech, v jejichž rámci byla výrazně posílena zejména prostorová výuková kapacita stomatologické kliniky, v jejíchž učebnách a klinických odděleních probíhá veškerá preklinická a klinická praktická výuka studentů magisterského studijního programu „Zubní lékařství“ v 1. – 5. úseku studia (ročníku).


Vzhledem ke skutečnosti, že kromě dostatku teoretických vědomostí musí studenti získat již během pregraduálního studia velké množství praktických zkušeností a dovedností, které již několik let jako jediné deklarují díky našim zákonodárcům jejich schopnost samostatného výkonu povolání praktického zubního lékaře bez povinnosti jakéhokoli pozdějšího povinného, státem garantovaného prohloubení vzdělání, je tato výuka spojena s velikou odpovědností školy a všech zúčastněných za veškerou jejich výuku. S trochou nadsázky lze konstatovat, že profil absolventa tohoto magisterského studijního programu je v současnosti a blízké budoucnosti hlavní a zřejmě i jedinou šancí na postupné zlepšování kvality stomatologické péče v České republice, neodpovídající v mnohém současným možnostem.

Protože moderní stomatologie představuje medicínský obor, do něhož trvale proudí nejrůznější nové technologie, výrazně měnící diagnostické a zejména terapeutické postupy, je nezbytné, aby se studenti s těmito novými přístroji, nástroji, materiály a postupy dostatečně sžili již během svého studia na lékařské fakultě. Současné financování výuky studentů na lékařských fakultách však nelze pokládat za optimální, a tak veškeré snahy o její „modernizaci“ a dodržení závazků plynoucích ze současného „kurikula“ jsou téměř vždy podmíněny získáním dalších, nenárokových finančních prostředků včetně rozvojových projektů MŠMT.

Zejména z těchto důvodů byl letošní rozvojový projekt cílen na následující praktické aspekty výuky studentů stomatologie:

  • obměna přístrojů s končící životností za přístroje novějších generací,

  • doplnění nedostačujících počtů některých přístrojů a nástrojů potřebných pro praktickou klinickou výuku studentů ve 3. – 5. ročníku studia,

  • získání nových moderních přístrojů, jimiž výukové pracoviště dosud nedisponovalo,

  • nákup moderních audiovizuálních prostředků racionalizujících a zkvalitňujících výukový proces.

Z prostředků rozvojového projektu byla vybavena následující klinická oddělení spojená s praktickou výukou bazálních klinických stomatologických předmětů:

  • oddělení záchovné stomatologie a endodoncie a oddělení dětské stomatologie (apexlokátory, preparační kolénkové násadce vysoko- a nízkoobrátkové, fotopolymerizační lampy, tzv. endomotory, elektrokauter, kondenzátory amalgamu, předehřívací pícky, ruční instrumentarium pro ošetření zubních tkání, tzv. kofferdammy, ochranné pomůcky, zvětšovací brýle),

  • oddělení parodontologické (ultrazvukové víceúčelové přístroje, kvalitní ruční instrumentarium),

  • oddělení protetické (míchačky otiskovacích hmot a dalších dentálních materiálů, artikulační přístroj, přístroje pro výběr barvy protetických materiálů aj.),

  • výukové prostory včetně Sazamovy posluchárny stomatologické kliniky (intraorální kamera s příslušenstvím, interaktivní obrazovka, dataprojektory, digitální fotoaparáty s makroobjektivy se zabudovaným zdrojem světla).

Je zdánlivou samozřejmostí, že lékaři-učitelé stomatologické kliniky práci se všemi novými přístroji a nástroji precizně ovládají, a navíc jsou schopni svoje zkušenosti srozumitelně předávat studentům – začátečníkům v oboru. Avšak i pro ně jsou závazky plynoucí z rozvojového projektu nemalé a nelehké. I oni sami se musí naučit s nově získaným „armamentariem“ zacházet a po jeho začlenění do výukového provozu je udržet trvale v provozuschopném stavu.

Řešitelé rozvojového projektu jsou si dobře vědomi skutečnosti, že sebelepší materiální vybavení samo o sobě klinickou výuku v požadované kvantitě a kvalitě nezajistí a že úspěch projektu neméně závisí na přístupu jejich kolegyň a kolegů, na jejich aktivitě, ochotě a schopnostech. Jen při splněních všech těchto podmínek se stanou veškeré inovace výuky zubních lékařů a finanční prostředky do tohoto procesu vložené dlouhodobě přínosnými.











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.