Botanickou zahradu ovládly sochy

Tomáš Sachr • 3. září 2004

Botanickou zahradu ovládly sochy

"Už delší dobu se snažíme sochy, respektive umění obecně, prolnout s životem běžných lidí, to znamená nevystavovat jen v galeriích, ale takzvaně vyjít s tím na veřejnost," říká Martina Niubo, která spolu se šesti dalšími sochaři, rovněž bývalými studenty ateliéru Karla Nepraše, zrealizovala výstavu Socha v zahradě v prostorách Botanické zahrady Univerzity Karlovy.


Z květeny v zahradě vystupují figury rokujících biskupů na černém trakaři, dřevěný fotograf v nadživotní velikosti zachycuje tváře kolemjdoucích, botanickým skvostem by pak mohla být dřevěná, více než dvoumetrová květina v "Babiččině váze" poblíž skleníku. Sedm bývalých studentů ateliéru Karla Nepraše na Akademii výtvarných umění vytvářelo sochy někdy s vědomím jejich následného umístění mezi bujnou vegetaci, někdy na několik měsíců plánované výstavě zcela nezávisle.

"Kolečko" od Karla Bartáčka


Expozice Socha v zahradě, nepočítáme-li plastiku Ivana Jilemnického, zahradě dlouhodobě zapůjčenou, sestává z děl Pavla Doskočila, Karla Bartáčka, Markéty Korečkové, Martiny Niubo, Michala Micla (Novotný), Víta Novotného a Benedikta Tolara. Mladí autoři se na středeční vernisáži představili zhruba stovce příchozích. Karlovu Universitu zastupovali tajemnice Přírodovědecké fakulty Hana Kolářová, Mgr., vedoucí katedry botaniky na PřF Doc. RNDr. Lubomír Hrouda, CSc. a v neposlední řadě ředitel Botanické zahrady Mgr. Václav Větvička. "Když jsme oslovili pana Větvičku, jeho reakce nás příjemně překvapila. Většinou si člověk vyslechne nespočet důvodů proč ne, co je komplikace a podobně. Tady jsme se setkali s člověkem, který měl podobné myšlenky, vyšel nám maximálně vstříc," říká Martina Niubo, sochařka, která stála u zrodu ideje této výstavy. Jako projev díků pak Mgr. Větvičkovi předala plastiku zahradnické motyčky.

Mgr. Větvička dostal od sochařů plastiku motyčky.

Příchozím, mezi kterými se měl původně objevit i ministr kultury Pavel Dostál nebo děkan Přírodovědecké fakulty Prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc., zpříjemňovala atmosféru jazzová skupina Šraml. Výsledek spojení kultura a příroda si budou moci návštěvníci Botanické zahrady, tentokráte již bez hudby, prohlédnout do konce října. Martina Niubo doufá, že "přijdou i lidé, kteří do galerie normálně nechodí a možná po shlédnutí této výstavy tu cestu najdou."

"Puberta" od Martiny Niubo





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.