5. března 2012

Studenti vyprávějí biblické příběhy netradičně

5. 3. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: Studenti

Vyhnání z ráje jako Evin otevřený dopis nebo příběh potopy světa zpracovaný jako Noemovy zápisky v lodním deníku. Tak vypadají Biblické příběhy očima studentů dějin umění a teologie, což je i název internetové publikace, kterou pod vedením doc. PhDr. Mireji Ryškové, Th.D., z katedry biblických věd Katolické teologické fakulty sestavili její studenti.

„Ostře sledovaný proces skončil, rozsudek padl

Jeruzalém. (Od našeho zvláštního zpravodaje)

Včera proběhl ostře sledovaný proces s Ježíšem Kristem. Obžalovaný J. K. byl obviněn z toho, že se vydával za krále Izraele a Syna Božího. I přesto, že nebyly soudu předloženy žádné konkrétní důkazy prokazující jeho jednoznačnou vinu, byl J. K. po dlouhém a místy velmi rozporuplném jednání odsouzen k smrti. Mezi odbornou veřejností se spekuluje o tom, že šlo o zinscenovaný proces.“

Autorkou uvedeného úryvku je Martina Sotáková, která se nechala při své tvůrčí práci inspirovat ukřižováním Ježíše Krista. Na popud docentky Ryškové podobně jako ona literárně zpracovali biblická témata i další studenti. Zadání bylo relativně volné, záleželo na studentovi, který příběh si vybere a do jakého žánru ho převede.

„Zjistila jsem, že studenti neumějí vyprávět a že lidé nerozumí textu, který čtou. Šlo mi o to, aby si studenti vybrali nějakou část Bible, text si přečetli a pokusili se o jeho interpretaci. Chtěla jsem, aby do toho vložili trochu ze sebe,“ vysvětlila docentka Ryšková.

Texty, jež studenti napsali, společně s Ryškovou pročetly ještě tři studentky – Helena Michalíková, Lia Radová a Jana Slavíková –, aby z nich vybraly ty nejpovedenější. Helena Michalíková texty jazykově a stylisticky upravila, pokud bylo třeba, Lia Radová ke každému příběhu napsala odborný komentář, který vysvětloval danou pasáž Bible. Texty studentů pak doplnily i o citace z Písma svatého. Vznikla tak více než stostránková publikace, o jejíž grafickou podobu se postarala studentka dějin křesťanského umění Jana Slavíková, která příběhy doplnila také ilustracemi.

„Cílem je přivést studující ke čtení Bible. Spousta lidí si o ní myslí, že jí nemůže rozumět, a proto ji raději nečte. Myslí si, že to je uzavřený svět, do kterého proniknou, až když získají velké znalosti. Teprve, když je donutíte, aby si vzali Bibli do ruky a něco si z ní přečetli, přijdou na to, že to jsou neuvěřitelné, dramatické a podivuhodné příběhy. Není to žádný nesrozumitelný, moralizující návod na život,“ podotkla docentka Ryšková.

Své studenty se docentka Ryšková snaží vést ke kreativní práci. „Vedu tady společně s doktorandkou Zuzanou Pelechovou seminář bibliodramatu. Jsou to blokové semináře, kde do interpretační práce zapojujeme tanec, pohyb, gesta, dramatiku, jakýkoliv kreativní způsob práce, aby si účastníci sáhli na daný text zvnitřku, skrze své prožívání a uchopení za pomoci skupiny. Tato kreativní interpretace, jež pracuje s prožitkem a emocemi, je ovšem založena na solidní exegezi. Snahou je biblický text konfrontovat s člověkem v rámci skupinové práce. Studenti mají možnost si biblické texty osahat a uvědomit si, jak moc se jich týkají,“ vysvětlila pedagožka.

„Chtěla jsem, aby do toho studenti vložili trochu ze sebe,“ říká docentka Ryšková.

Vedle toho její studenti zpracovávají biblická témata také výtvarně. „Není kladen důraz na výtvarnou kvalitu díla, jde spíše o to, aby studenti o biblických textech přemýšleli,“ zdůraznila doc. Ryšková s tím, že studenti pak vyberou ze svých prací ta nejlepší díla, která vystaví na chodbách fakulty. „Pořádáme si tu i takové malé vernisáže,“ pochlubila se.

Publikace Biblické příběhy očima studentů dějin umění a teologie jsou k přečtení zatím pouze v elektronické podobě. Zjara by však měla vyjít i knižně, i když jen ve velmi omezeném nákladu.

Biblické příběhy očima studentů dějin umění a teologie k přečtení ZDE.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.