25. června 2012

Vědci si připomínají sto let od působení Alberta Einsteina na UK

25. 6. 2012; autor: P. K.; rubrika: i-Forum informuje

Sto let od působení Alberta Einsteina na Univerzitě Karlově si v Karolinu připomíná více než 200 světových odborníků na relativitu, kosmologii a relativistickou astrofyziku. Konferenci

"Relativity and Gravitation - 100 Years After Einstein in Prague" pořádá ve dnech 25. -29. června Ústav teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Na slavnostním zahájení přivítal vědce z více než třiceti zemí prorektor pro studijní záležitosti prof. Ivan Jakubec a děkan MFF prof. Zdeněk Němeček. Vlastní odbornou část konference zahájil hlavní organizátor akce profesor Jiří Bičák. V úvodu jeho přednášky Einstein's Days and Works in Prague: Relativity Then and Now zazněla ukázka Bohuslava Martinů, který věnoval Albertu Einsteinovi několik svých skladeb.

Organizátoři připravili pro veřejnost ojedinělou možnost vyslechnout si popularizační přednášku ředitele Institutu Maxe Plancka pro radioastronomii v Bonnu prof. Michaela Kramera Was Einstein right? Or how cosmic time keepers probe Einstein's strange world. Ta se koná ve středu 27. června od 20 hodin na Filozofické fakultě.

Další možnost, jak se seznámit blíže s dílem a životem Alberta Einsteina, nabízí do 30. června výstava Einstein, Praha a gravitace v Křížové chodbě Karolina.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.