SŠ • foto: red. • 28. listopadu 2012

Braňme veřejné vysoké školství!

Nikoli, nepropásli jste další pokračování Týdne neklidu. To jen Univerzita Karlova vydala pod stejnojmenným názvem překlad jednoho z nejdůkladnějších textů na obranu veřejného vysokého školství ve Velké Británii, který v originále vyšel na podzim 2011.

Úctyhodné společenství akademiků z Oxfordu, Cambridge, Warwicku a dalších britských univerzit v něm argumentovaně, s oporou o empirické důkazy varuje před ideologickou neoliberální reformou vysokého školství Cameronovy vlády započaté ovšem už za vlády labouristů. Při troše nepozornosti může mít laskavý čtenář na mnoha místech pocit, že autoři popisují pokusy o tzv. reformu vysokého školství v naší zemi. Stojí za to se s touto brožurou seznámit, protože není vůbec jisté, zda argumenty v ní uvedené nebudeme brzy potřebovat.

Brožuru přeložil kolektiv studentů, kteří se většinou aktivně podíleli na Týdnu neklidu v únoru 2012 a úvodním slovem ji opatřil rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Veřejně bylo několik jejích exemplářů distribuováno na přednášce oxfordského profesora historie Howarda Hotsona na téma: „Understanding the Global University Crisis: The Marketisation of English Higher Education in International Perspective“ na Akademii věd ČR 27. listopadu 2012.


















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.