red. • 12. prosince 2012

Nadělte pod stromeček knihu z Nakladatelství Karolinum

Do Štědrého dne zbývá už jen několik dnů a vy stále nemáte dárky pro své blízké? Co jim letos nadělit zajímavou knížku. Nakladatelství Karolinum na podzim vydalo hned několik novinek, které stojí za pozornost.

Bohuslav Reynek: Korespondence (editoři Jiří Šerých a Jaroslav Med)

První, nejrozsáhlejší část tvoří dopisy vyměňované s Josefem Florianem, následují listy, jež si mladý Reynek vyměňoval s jinými vydavateli (J. V. Pojer, V. Vokolek, Z. Řezníček), ale též s malíři, spisovateli (J. Čapek, O. Březina, V. Hofman, M. J. Giono, M. Jakob, J. Zahradníček ad.) a se svou budoucí ženou, básnířkou Suzannou Renaudovou. Život pak, zejména po roce 1948, přinesl změny, jež poznamenaly život rodiny, a tím ovšem i charakter Reynkovy korespondence, spjaté s jeho prostorem Petrkova. Z listů umělcům mladší generace (J. Kolář, V. Holan, O. Janeček ad.), členům rodiny i novým přátelům, k nimž patřili i oba editoři Korespondence, nezaznívají věcné informace, nýbrž působivé reflexe a postřehy stárnoucího muže a umělce.

Soubor korespondence vznikal přes dvacet let a je opatřen i studiemi obou editorů Jiřího Šerých a Jaroslava Meda.


Petr Wittlich: Malíři české secese (1888–1918)

Prof. PhDr. Petr Wittlich, CSc., bezpochyby největší znalec české malby v období secese, přináší ve své nejnovější knížce zasvěcený obraz české malby od 80. let 19. století do roku 1918. Poskytuje čtenáři erudovaný výklad období, kdy se malířství ve třech generačních vlnách „secesí“ vymaňovalo z tísnivé akademičnosti rakousko-uherské monarchie a nabývalo na svébytnosti.

Autor tyto zásadní proměny českého malířství sleduje ve dvou liniích: jednak je to aspekt institucionální, zahrnující zakládání spolků, časopisů, reformy uměleckých škol, stipendijní pobyty či výstavy s důrazem na Prahu; druhým hlediskem je utváření stylu, výrazu, frekvence výtvarných motivů a reflexe dané reality v tvorbě velkých malířských osobností naplňujících i přesahujících tradičně myšlenou „secesi“. Zvláštní závěrečný oddíl tvoří biografické medailony umělců.


Vít Gregor: Klavír – černobílé tajemství interpretace

Kniha českého klavíristy a pedagoga Víta Gregora nemá být učebnicí klavírní hry. Její smysl spočívá v kladení nejrůznějších otázek z oblasti problematiky hudební interpretace a v hledání odpovědí. Hudba je materiálem velmi obtížně uchopitelným a tímto faktem je nesen i duch autorových úvah. Práce stojí na třech zásadních kapitolách, z nichž první se zabývá historií hudby a jejího notového záznamu, druhá osobností interpreta a jeho vlastnostmi, třetí pak specifickou problematikou zápisu klavírních skladeb a jeho markantů (tempo, dynamika, pedalizace, délka tónů atd.). Publikaci doplňuje CD s autentickými autorovými nahrávkami, jež dokumentují a svým způsobem komentují psané slovo.


Olga Lomová: S’-ma Čchien: Kniha vrchních písařů

Kniha vrchních písařů (Š’-ťi) je základním dílem čínské historiografie. Hovoří o Číně od mytických prvopočátků až po stabilizaci sjednocené říše za císaře Wua dynastie Chan (vládl 140–87 př. n. l.) a utváří obraz čínské civilizace, který dodnes určuje pohled Číňanů na vlastní minulost. Její autor S’-ma Čchien (asi 145–86 př. n. l.) prostřednictvím zaznamenaných událostí a osobních poznámek promýšlí otázky běhu dějin, vyšší spravedlnosti i toho, jak se má člověk správně rozhodovat v těžkých situacích.

Český překlad je čtvrtým překladem do evropského jazyka srovnatelného rozsahu, komplexnosti pojetí a bohatství doprovodného aparátu. Obsahuje zhruba jednu čtvrtinu monumentálního díla a výběrem i řazením kapitol se snaží ukázat osobitou kompozici čínského historického spisu, v níž se promítají dobové představy o hierarchicky uspořádaném světě. Nalezneme v něm také nejznámější příběhy čínského starověku, z nichž mnohé zlidověly a dodnes slouží jako předloha pro literární a filmová zpracování.


Karel Šiktanc: Čistec

Již více než půl století má český čtenář možnost střetávat se s poezií Karla Šiktance. Zatím poslední sbírka básní obsahuje texty z let 2010–2012. Ve sbírce Čistec znovu a přeci jinak zaznívají vzpomínky na dětství, krajinu, město či na přátele. A skrze české slovo se zjevuje mytický přírodní řád a dnešní každodenní český svět. Autorem ilustrací je Jan Koblasa.














Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.