Lucie Kettnerová • foto: red. • 30. ledna 2013

Pravidelní kuřáci si poprvé zapálili v necelých 14 letech, zjistili studenti FSV

Studenti druhého ročníku oboru marketingová komunikace a PR na Fakultě sociálních věd UK realizovali v rámci povinné praxe unikátní výzkum o kouření mezi mladými lidmi, který zaujal odbornou i laickou veřejnost. Navíc si dokázali sami zajistit i rozsáhlou medializaci výstupů z výzkumu a podporu ministra zdravotnictví.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Hned na počátku výzkumu se studenti spojili s renomovanou společností Ipsos, jež poskytuje služby v oblasti výzkumu trhu a veřejného mínění a která studentům umožnila vyzkoušet si sociologický výzkum i jeho prezentaci veřejnosti. „Ipsos realizovala své služby a odborné zázemí pro bono, tedy bez nároku na honorář,“ upozorňuje PhDr. Denisa Kasl Kollmannová, Ph.D., vedoucí katedry marketingové komunikace a PR.

PhDr. Denisa Kasl Kollmannová, Ph.D.

PhDr. Denisa Kasl Kollmannová, Ph.D.
Problematiku kouření si zvolili studenti sami, téma totiž zapadá do oblasti sociálního marketingu, jemuž je na katedře v rámci výuky také věnována pozornost. „Zabýváme se teoreticky i v praxi tím, co jsou to tzv. osvětové kampaně či jak komunikovat sociální změny,“ upřesňuje doktorka Kasl Kollmannová.

Úkolem studentů bylo ovšem nejenom vypracovat výzkumnou zprávu, ale také z ní napsat tiskovou zprávu a prezentaci pro novináře a oslovit média. „S Hospodářskými novinami, Bleskem a Českou televizí se jim dokonce povedlo dohodnout exkluzivitu,” upozorňuje Denisa Kasl Kollmannová. V úterý 29. ledna proběhla na fakultě tisková konference, na niž se povedlo zajistit i účast ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který velmi pozitivně hodnotil loňský obdobný výzkum a studenty takto podpořil.

„Zatím jsme získali velmi pozitivní reakce jak z ministerstva zdravotnictví, tak od lékařů, kteří podporují boj proti kouření. Ozvali se nám ale například i kolegové, kteří vyhráli svůj boj s rakovinou plic a kteří jsou pro nás jakýmsi mementem, že za některé věci se vyplatí stále bojovat,“ říká doktorka Kasl Kollmannová.

Výsledky výzkumu

Původně se do výzkumu zapojili čtyři studenti FSV, a to Miroslav Slíž, Sabina Bergerová, Václav Prchlík a Šárka Holanová, nakonec projekt dokončili jen Slíž a Bergerová. Hlavním cílem bylo zmapovat situaci ohledně kouření ve specifické kategorii mladé populace a přinést tak objektivní a relevantní závěry v otázce společensky široce diskutovaného kouření v restauracích, klubech, barech a diskotékách. Výzkum se také zaměřil na další aspekty kuřáctví, které jsou příznačné právě pro dotazovanou mladou populaci.

Zveřejněné výsledky ukázaly, že většina kuřáků začíná v České republice kouřit v době své nezletilosti, průměrný věk vyzkoušení první cigarety u pravidelných a silných kuřáků je pouhých 13,8 roku. Podle platných zákonů ČR tedy v době, kdy sami nedokážou adekvátně zhodnotit důsledky kouření tabáku a závislosti na něm pro svůj další život.

Případný zákon, který by zakázal kouření v restauracích, barech a na diskotékách, by razantně přispěl k ochraně veřejného zdraví a ochraně nezletilých dětí a mladistvých před tabákovými výrobky, tvrdí studenti.

Celý výzkum najdete zde.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.