‹  Listopad 2019  ›

SoNe
123
PoÚtStČtSoNe
45678910
PoÚtStČtSoNe
11121314151617
PoÚtStČtSoNe
18192021222324
PoÚtStČtSo
252627282930

19. září 2019 – 15. prosince 2019

Václav IV. - král na rozhraní věků

Výstavní projekt připomene 600 let od úmrtí českého a římského krále Václava IV.  bude instalována v prostorách Křížové chodby Karolina, tedy v historické budově, kterou Václav v roce 1383 daroval pražskému vysokému učení.


11. listopadu 2019 – 13. prosince 2019

Výstava – Studentské okupační stávky na 1. LF UK

Zveme vás na výstavu fotografií MUDr. Přemysla Hněvkovského, CSc. (* 1941), která zachycuje studenty 1. lékařské fakulty UK během okupačních stávek v roce 1968 a 1989. Jako asistent Biologického ústavu 1. LF UK měl Dr. Hněvkovský důvěru studentů a ta mu umožnila strávit v posluchárnách několik dní i nocí. Žádného jiného fotografa do poslucháren nepustili. Fotografie ze studentských stávek vydal v publikaci „Okupační stávky 68/89“.


14. listopadu 2019

Konference československý disent a jeho společenský přesah

Odpor vůči totalitnímu režimu byl zejména v normalizačním období vyjádřen mnohými společenskými skupinami. Nejvýznamnější proud se vytvořil kolem Charty 77, ale nelze nezmínit také další, kteří bojovali za politická a občanská práva, za demokracii.


14. listopadu 2019

Diskuze: „Listopad 1989: 30 let poté pohledem ‚zvenčí'“

Pracoviště Orální historie – Soudobé dějiny FHS UK srdečně zve na moderovanou diskuzi „Listopad 1989: 30 let poté pohledem ‚zvenčí‘“, která se uskuteční dne 14. listopadu 2019 od 16:00 v místnosti YFHS3 na Veleslavíně (José Martího 31, Praha 6).


14. listopadu 2019

Přednáška prof. Tatjany Thelen: State, Kinship, Care. Towards a relational Approach

Katedra obecné antropologie FHS UK společně s Českou asociací pro sociální antropologii, Českou sociologickou společností a CEFRESem srdečně zvou na přednášku profesorky Tatjany Thelen (University of Vienna) „State, Kinship, Care: Towards a relational Approach“. Přednáška se uskuteční v rámci Gellnerovských seminářů ve čtvrtek 14. listopadu od 17:30 v knihovně CEFRES (Na Florenci 1, Praha 1).


14. listopadu 2019

Vzpomínkový večer k 17. listopadu

Večer věnovaný setkání s pamětníky listopadových událostí zahájí studentský koncert. Účast přislíbili hosté Martin Mejstřík a Jan Potměšil, přijdou zavzpomínat na události před 30 lety a pobesedovat se všemi účastníky akce.

Malá výstava nazvaná Osudové listopady bude připravena ve foyer, vznikla ve spolupráci s Muzeem východních Čech v HK a připomene průřez významných listopadových událostí od roku 1939 do roku 1989.

Celý večer uzavře koncert skupiny Spirituál kvintet (od 21 hod.).


14. listopadu 2019

30. koncert z cyklu Fakulta v srdci Karlova

Přijďte zavzpomínat na Sametovou revoluci prostřednictvím koncertu, který pořádá 1. lékařská fakulta UK ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UK ve čtvrtek 14. 11. 2019 od 19.30 v Kostele sv. Ignáce z Loyoly, Karlovo náměstí. V podání Piccolo coro


15. listopadu 2019

Ekonomická transformace v ČR a SR od sametové revoluce po současnost a otázka budoucnosti

K příležitosti 30. výročí událostí sametové revoluce proběhne odborná konference s bývalými i současnými aktéry ekonomického a politického dění nejen v České republice, ale i na Slovensku, s cílem komplexně představit problematiku, úskalí ekonomické transformace od 90. let do současnosti


15. listopadu 2019

Konference Československý disent a jeho společenský přesah

Odpor vůči totalitnímu režimu byl zejména v normalizačním období vyjádřen mnohými společenskými skupinami. Nejvýznamnější proud se vytvořil kolem Charty 77, ale nelze nezmínit také další, kteří bojovali za politická a občanská práva, za demokracii.


15. listopadu 2019 – 15. prosince 2019

Výstava Náš listopad 89

Fotografická výstava Náš listopad 89 je ojedinělou snahou o reflexi listopadových událostí roku 1989 a třiceti let svobody očima široké veřejnosti. Svůj názor, dojmy a pocity ze Sametové revoluce a jejího odkazu tu vyjádřili prostřednictvím fotografií lidé z celé republiky. Poskytli je na základě veřejné výzvy, kterou Univerzita Karlova oslovila veřejnost prostřednictvím celostátních deníků, webových stránek i sociálních sítí.


15. listopadu 2019

Neznámý vojín

Studentská oborová rada Katedry Hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci se studenty Konzervatoře Jaroslava Ježka vás srdečně zve na veřejnou premiéru autorského muzikálu NEZNÁMÝ VOJÍN. Muzikál inspirovaný příběhem Karla Kryla a jeho doby.  Veřejná premiéra tohoto muzikálu proběhne 15.11.2019 od 19:30 ve Velké Aule Karolina.


15. listopadu 2019

30 let svobody a FHS

V letošním roce si kromě jiných událostí připomínáme i kulaté výročí Sametové revoluce. Ačkoli (nebo právě protože) je tato událost nejmladší co do historických milníků, ovlivňuje naše každodenní životy více, než si dokážeme běžně uvědomit – a to nejen na úrovni našich životů soukromých, ale též studijních, pedagogických, vědeckých – fakultních. ...


15. listopadu 2019

Přednáška Miroslava Vaňka: Listopad 1989: jeho kořeny, průběh a proměny během následujících let

Přednáška zakladatele oboru Orální historie – soudobé dějiny FHS UK představí nejnovější výsledky výzkumu v oblasti zdrojů a průběhu událostí listopadu a prosince 1989. Navíc se přednášející zaměří i na nakládání se symbolem sametové revoluce ve veřejném prostoru, a to zejména v letech jejích významných výročí. ...


16. listopadu 2019

Evropa a Mezinárodní den studentstva

Jedná se o společně setkání českých a zahraničních studentů se zástupci vybraných evropských vysokých škol (konkrétně z Paříže, Heidelbergu, Varšavy, Milána, Kodaně a samozřejmě Prahy), které proběhne formou konference.


16. listopadu 2019

Předvečer sametu

V předvečer 17. listopadu bude na Albertově připraven bohatý kulturní program. Atmosféru svobody si budou moci účastníci vychutnat společně se známými interprety. Účastníci se mohou těšit na koncert Voxela, který zahájí program. Následovat jej bude Tomáš Klus a v závěru večera vystoupí také Chinaski.


17. listopadu 2019

Uctění památky 17. listopadu na Albertově

Již čtvrtý ročník tradiční jednodenní události, jejíž myšlenkou je společně si důstojně připomenout události z listopadu roku 1939 a 1989 a uctít tak Den boje za svobodu a demokracii stejně jako Mezinárodní den studentstva. Událost je pořádána primárně studenty a je určena široké veřejnosti všech věkových kategorií. Cílem je připomenout si minulé události naší země, které ji formovaly v její současnou podobu, a také poukázat na důležitost existence svobodné společnosti.


19. listopadu 2019

MEDialogy

Čtrnáctý z pravidelných diskuzních pořadů MEDialogy pořádaných 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, tentokrát na téma Vzácná onemocnění v Čechách.


21. listopadu 2019

APA EVOLUTION

Jak napovídá název, tentokrát budeme věnovat pozornost vývoji aplikovaných pohybových aktivit a sportu osob se specifickými potřebami v našich zemích. Připomeneme si 100. výročí narození zakladatele Kladrubských her, doktora Vojmíra Srdečného, a další milníky oboru v 20. i 21. století. 


21. listopadu 2019

Den otevřených dveří MFF UK

Celodenní přehlídka všech studijních programů MFF UK (fyzika, matematika, informatika, učitelství) tradičně nabízí všem zájemcům podrobné a nejucelenější informace. Program přinese ochutnávku z odborných témat v podobě popularizačních přednášek, besedu o možnostech a podmínkách studia, po celý den pak informační stánky jednotlivých pracovišť fakulty.


21. listopadu 2019 – 22. listopadu 2019

16. mezinárodní lékařská postgraduální konference

Konference studentů doktorských studijních programů, kteří prezentují vlastní práci, příp. práci malého kolektivu s dominantním osobním podílem přednášejícího (musí být schopen obhajoby práce v diskusi). Jednací jazyk angličtina. Tři nejlepší prezentace jsou finančně odměněny, o pořadí rozhoduje mezinárodní komise odborníků.


23. listopadu 2019

Informační den UK

Uvažujete o studiu na Univerzitě Karlově? Navštivte Informační den UK. Formou prezentací jednotlivých fakult v posluchárnách a na informačních stáncích představíme celou studijní nabídku. Uvítáme všechny zájemce o studium – přijďte a zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá.


25. listopadu 2019

Přednáška Mikhaila Suslova: „Russian world“ and other imaginary places. Geopolitical ideas in post-Soviet Russia

Pracoviště oboru Historické sociologie FHS UK srdečně zve na přednášku „‚Russian world‘ and other imaginary places: Geopolitical ideas in post-Soviet Russia“, kterou přednese dr. Mikhail Suslov z Kodaňské Univerzity v Dánsku. Přednáška se uskuteční v rámci kurzu „Milestones of European historical development in historical and sociological context“, a to v pondělí 25. listopadu 2019.


3. prosince 2019

Zvyšují daňové odpočty firemní výdaje na VaV? Česko ve srovnání se zeměmi OECD

Zhruba 2,5 mld. Kč ročně, tedy více než třetina prostředků, které česká vláda vynakládá na podporu výzkumu a vývoje (VaV) ve firmách, má formu daňových odpočtů. Matěj Bajgar představí novou zprávu OECD, která ukazuje, do jaké míry daňové odpočty v zemích OECD včetně Česka skutečně motivují firmy k vyšším investicím do VaV nebo jim pouze dávají peníze za VaV, který by firmy uskutečnily i bez daňových pobídek.


3. prosince 2019

Přednáška prof. Milana Sobotky: Hegelovo překonání filosofie vědomí

FHS UK zve na pravidelné podvečerní semináře Společnosti pro filosofickou antropologii. Dalším hostem bude v úterý 3. prosince 2019 prof. Milan Sobotka. Přednáška „Hegelovo překonání filosofie vědomí“ se koná od 16:30 v Pražském kreativním centru v sále 219 (2. patro).


4. prosince 2019

Advent na UK

Všechny studenty, absolventy a zaměstnance Univerzity Karlovy zveme na tradiční vánoční setkání u rektorátního kaštanu. K poslechu zazní koledy v podání dětského sboru, náš student František zahraje na saxofon, chybět nebude světelná show, tvořivé dílny pro děti, strom přání a samozřejmě občerstvení na zahřátí. Přijďte si s námi užít vánoční atmosféru v kruhu přátel UK.


5. prosince 2019 – 7. prosince 2019

Prague Media Point

The theme of the sixth interdisciplinary Prague Media Point Conference is What’s Working. Numerous events have been held lamenting the plight of the media in the modern world. Much less attention has been paid to what’s actually working, but examples do exist and they will be hightlighted at the conference. Special regional focus will be given to Central and Eastern Europe, though we look forward to covering trends from other parts of the world. Submit your abstracts by May 15, 2019.


6. prosince 2019 – 7. prosince 2019

Mezinárodní konference: Beyond 1989. Hopes and Disillusions after Revolutions

Fakulta humanitních studií UK zve na mezinárodní konferenci „Beyond 1989. Hopes and Disillusions after Revolutions (A Global Approach)“, která proběhne ve dnech 6.–7. prosince 2019. Konferenci společně organizují CEFRES, FF UK, FSV UK, ÚSD AV ČR a ERC “Tarica” ve spolupráci s Pracovištěm oboru Orální historie na FHS UK. Jednacím jazykem je angličtina.


9. prosince 2019

Sdílení znalostí a zkušeností o fungování nemocničních paliativních týmů se zahraničními experty z renomovaných pracovišť

Konference 3. LF UK a FNKV. Role paliativního týmu v nemocnici? Úskalí při budování nemocničního paliativního týmu? Mohou se nově vznikající týmy učit od týmů zkušených? Jak vyučovat paliativní medicínu? Záštitu nad konferencí převzal děkan 3. lékařské fakulty UK Prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc. Simultánní tlumočení zajištěno.


10. prosince 2019

Adventní trhy na Pedagogické fakultě

Zveme Vás na adventní trhy, které se konají ve vestibulu Pedagogické fakulty. Můžete se těšit na výrobky z chráněných dílen, zajímavé vánoční dekorace a doplňky ruční výroby.


10. prosince 2019 – 13. prosince 2019

Charitativní trg SIRIRI v Jinonicích

Od úterý 10. do pátku 13. prosince 2019 proběhne v prostorách Fakulty humanitních studií UK charitativní prodej, který pořádá obecně prospěšná společnost SIRIRI. Od úterý do čtvrtka bude prodejní stánek ve vestibulu otevřen od 10:00 do 17:00, v pátek pak od 10:00 do 13:00. U stánku Siriri budou po celý týden studenti, jejichž výpomoc zajistí Fakulta humanitních studií UK.


11. prosince 2019

Rorátní mše sv. se společnou snídaní

Srdečně zveme zvláště studenty, pedagogy a přátele KTF během adventní doby na rorátní mši svatou s následnou společnou snídaní. Roráty se budou konat každý týden během adventu ve středu. Sejdeme se ve fakultní kapli (Thákurova 3, I. patro).


12. prosince 2019

Pražský den 2019

Radiodiagnostická klinika 3. LF UK a FNKV Vás zvou na Pražský den Radiologické společnosti ČLS JEP 2019. Sál R. Königové 3. LF UK, 1. patro, Ruská 87, Praha


12. prosince 2019

Přednáška dr. Pety Hinton: Approaching Transracialism. A Gender Studies Perspective

Katedra genderových studií FHS UK srdečně zve na přednášku dr. Pety Hinton (University of New South Wales in Sydney, Australia) „Approaching Transracialism. A Gender Studies Perspective“. Přednáška se bude konat ve čtvrtek 12. prosince 2019 od 14:15 v areálu FTVS UK (José Martího 269/31, Praha 6) v místnosti FHS 1 ve 3. patře. Přednáška proběhne v anglickém jazyce.


17. prosince 2019

Studentská platforma Studna: Je možné se poučit z historie?

Jako studenti teologie jsme na naší fakultě vnímali potřebu vytvořit prostor nad rámec výuky, kde bychom se mohli v neformální atmosféře učit diskutovat, klást otázky, hovořit a společně přemýšlet nad aktuálními tématy z oblasti teologie.


18. prosince 2019

Rorátní mše sv. se společnou snídaní

Srdečně zveme zvláště studenty, pedagogy a přátele KTF během adventní doby na rorátní mši svatou s následnou společnou snídaní. Roráty se budou konat každý týden během adventu ve středu. Sejdeme se ve fakultní kapli (Thákurova 3, I. patro).


18. prosince 2019

Bildung. Podcast spolku Koridor o člověku a smyslu práce

Spolek studentů FHS Koridor zve dne 18. prosince 2019 v 15:00 na natáčení prvního dílu nového podcastu, ve kterém se v moderované debatě setkají profesionálové z byznysu, filosofové, studenti a široká veřejnost.


18. prosince 2019

Vánoční koncert 3. lékařské fakulty

Děkan 3. lékařské fakulty UK si dovoluje pozvat studenty, učitele, další zaměstnance a přátele fakulty na vánoční koncert Česká mše vánoční J. J. RYBY v kostele Sv. Jana Nepomuckého. Všichni jsou co nejsrdečněji zváni. Vstup volný. Pozvěte své přátele.


26. prosince 2019

Svatoštěpánské setkání

Vážení členové Klubu Alumni UK, vážení přátelé Univerzity Karlovy, srdečně vás zveme na tradiční Svatoštěpánské setkání. Letos se setkáme ve středu 26. prosince ve 14 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze, Ke Karlovu 453/1, 120 00 Nové Město.

Vánoční slovo pronese rektor Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. Uměleckovědné přednášky se tradičně ujme prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D., prorektor pro tvůrčí a ediční činnost UK.


10. ledna 2020

Den otevřených dvěří 3. lékařské fakulty

Jak vypadá studium na trojce, co všechno najdu v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, či co mám udělat pro úspěšné přijetí? To vše se zde dozvíte na našem Dni otevřených dveří!

Přijďte 10. 1. 2020 ve 14.00 na Den otevřených dveří 3. LF.


10. ledna 2020

132. REPREZENTAČNÍ PLES MEDIKŮ

Dveře Paláce Žofín se otevřou všem studentům, učitelům, zaměstnancům a příznivcům 1. LF UK. Zatančit si můžete s Futur Swing Bandem, cimbálovou muzikou Jožky Šmukaře, Dixielandem přátel 1. LF UK, kapelou Amusement Park či s Prague Queen revival. Večerem vás provede moderátor Daniel Stach a chybět nebude ani oblíbený fotokoutek. Vstupenky lze zakoupit od 2. prosince u Spolku mediků českých, na pokladně děkanátu 1. LF UK nebo Paláce Žofín.


11. ledna 2020

Den otevřených dvěří KTF UK

Přijďte se podívat na den otevřených dvěří na KTF UK. Dozvíte se, jak se u nás studuje, kam je možné vycestovat do zahraničí i další podrobnosti o našich oborech. Na Vaše dotazy Vám budou odpovídat mimo i jiné i samotní pedagogové jednotlivých oborů. 


11. ledna 2020

Den otevřených dvěří Filozofické fakulty UK

Začátkem každého kalendářního roku probíhá na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy den otevřených dveří.

Tato akce je každoročně určena nejen zájemcům o bakalářskou formu studia, ale na prezentacích jednotlivých otevíraných programů se mohou o podmínkách studia informovat i zájemci o navazující magisterské studium. Kromě přednášek o všech otvíraných bakalářských a navazujících magisterských programech jsou připraveny i prezentace studenstkých spolků a Studentská rada FF UK, kde si uchazeči mohou neformálně promluvit se současnými studenty různých programů.


11. ledna 2020

Den otevřených dveří

Pro všechny zájemce o studium připravuje Lékařská fakulta v Hradci Králové Den otevřených dveří, který se bude konat v sobotu 11. ledna 2020 v budově Výukového a výzkumného centra ve Zborovské ulici.


11. ledna 2020

Den otevřených dveří na 1. lékařské fakultě UK

Zájemci o studium všeobecného a zubního lékařství i nelékařských oborů mají v sobotu 11. ledna 2020 od 10.00 do 13.00 hodin možnost seznámit se blíže s chodem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Uchazeči o studium zde získají informace o fakultě a oborech, které lze na 1. LF UK v akademickém roce 2020/2021 studovat, i o studentském životě.


14. ledna 2020

Přednáška Dr. Hanna Balze z University of Cambridge

Přednáška s názvem „Hostile Take-Over. A Political History of the Colour Red“ je pokračováním série přednášek hostů časopisu DTK. Bude se věnovat historické symbolice rudé barvy a její proměně z imperiální barvy charakteristické pro panovnickou a církevní reprezentaci v barvu revoluce a sociálních nepokojů.


14. ledna 2020

Pravidelný seminář Společnosti pro filosofickou antropologii (Samuel Zajíček)

Společnost pro filosofickou antropologii i novém roce 2020 pokračuje v pořádání pravidelných seminářů, které se konají v Pražském kreativním centru. V úterý 14. ledna 2020 bude hostem Samuel Zajíček. Přednáška s názvem „Plótínovo pojetí látky“ se koná od 18:30 v Pražském kreativním centru (sál Minuta).


15. ledna 2020

Den otevřených dveří FHS UK

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy srdečně zve na Den otevřených dveří, který se uskuteční ve středu 15. ledna 2020. Jde o tradiční akci, na které jsou zájemcům o studium na FHS UK představeny základní informace o jednotlivých studijních programech, vč. bakalářského, navazujících magisterských a doktorských studijních programů. Potenciální uchazeči zde mohou s pracovníky studijního oddělení a s jednotlivými vyučujícími fakulty probrat vše, co je zajímá – od nabídky studijních programů přes náležitosti přihlášky po průběh samotného přijímacího řízení. Zároveň se uchazeči mohou dozvědět i něco o studentských mimoškolních aktivitách.


17. ledna 2020

Workshop: Stárnutí společnosti a jeho sociokulturní souvislosti

Fakulta humanitních studií UK a Etnologický ústav AV ČR zvou na workshop „Stárnutí společnosti a jeho sociokulturní souvislosti“. Na workshopu vystoupí řada zajímavých hostů. Téma otevřou prof. Jitka Rychtaříková z Přírodovědecké fakulty UK, doc. Iva Holmerová a doc. Jan Horský z Fakulty humanitních studií UK a doktorandi obecné antropologie a studií dlouhověkosti FHS UK Alžběta Wolfová, Ján Aláč a Oldřich Čepelka.


17. ledna 2020

Reprezentační ples Univerzity Karlovy 2020

17. ledna 2020 se uskuteční Reprezentační ples Univerzity Karlovy, pro jehož konání jsme zvolili překrásné prostory Paláce Žofín v Praze. Na plese se můžete těšit na celou řadu hudebních kapel, jejichž jména postupně uveřejníme. Těšit se můžete na tradiční tombolu. Rezervační systém bude spuštěn 18. 11. 2019 od 19:00 a bude uzavřen 28. 11. 2019 v 15:00.


18. ledna 2020

Den otevřených dvěří 2. lékařské fakulty

Přijďte se podívat na den otevřených dvěří 2. lékařské fakulty, zúčastnit se workshopů, zeptat se na cokoliv, co vás zajímá v souvislosti se studiem nebo přijímacím řízením, seznámit se s pedagogy a studenty, prohlédnout si fakultu a vybraná pracoviště.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.