red. • foto: red. • 17. května 2013

Studenti si během Rektorského sportovního dne vyzkoušeli třeba chůzi po laně

Stovky studentů odložily ve čtvrtek 16. května skripta a místo do poslucháren zamířily na sportoviště Univerzity Karlovy. Konal se totiž oblíbený Rektorský sportovní den, během nějž si všichni studenti i zaměstnanci UK mohli vyzkoušet desítky různých sportovních disciplín. S cyklisty vyrazil na výlet i rektor UK profesor Václav Hampl.

Největší koncentrace sportovců byla ve Sportovním centru UK v Hostivaři, kde mohli členové akademické obce poměřit své síly ve fotbale, florbale, softbale, rugby či tenise nebo basketbale. „Dřív jsem hrála florbal docela dost, dnes už ale nemám tolik času. Teď za mnou přišli spolužáci, jestli bych s nimi nehrála, tak jsem se také přihlásila,“ vysvětlovala medička Dagmar Ulrichová, která skripta přeci jen tak docela úplně neodložila a o pauze mezi zápasy si připravovala na zkoušku, která ji zanedlouho čeká.

Kdo se chtěl ve slunečný čtvrteční den trochu osvěžit, mohl se přihlásit na závody v plavání nebo si vyzkoušet aqua aerobic. V bazénu se také konal zápas u nás v neobvyklém podvodním rugby.

Pro ty, kteří hledají nové výzvy a sportovní disciplíny, připravili pracovníci kateder tělesné výchovy napříč fakultami UK soutěže i v dalších, ne tak obvyklých sportech.

„Musíte lehce pokrčit kolena, narovnat se a hledět přímo před sebe na nějaký pevný, nehybný bod. Nejlépe na strom před vámi,“ vysvětloval Bc. Jan Gajdošík, který zájemce učil tzv. slackline, tedy chození po laně. Dnes velmi populární sport, který ovládl tuzemské parky, přilákal řadu zvědavců. Na vlastí kůži si mohli vyzkoušet, že udržet balanc na jen pár centimetrů širokém laně není nic jednoduchého.

Hned vedle lezců se učili získat ten správný grif při chůzi, tentokrát po pevné zemi, lidé, kteří poznávali nordic walking. Sportovní chůze s holemi dnes získává na popularitě, ne každý však tento sport provozuje tak, jak by s ohledem na své tělo měl.

Od hostivařského sportoviště vyjížděli na zhruba třicet kilometrů dlouhý výlet také cyklisté. Do pedálu spolu s nimi šlápl i rektor UK profesor Václav Hampl.

Sportovní vyžití si odpoledne mohli užít i studenti a zaměstnanci UK se speciálními potřebami. V podolské loděnici pro ně byly připraveny projížďky na kolech, vyjížďky až k vyšehradské skále na gumovém motorovém člunu či kánoi nebo stůl na stolní tenis. Ale nejen pro ně. Během Rektorského sportovního dne jsou do loděnice tradičně pozváni i žáci školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené a klienti Centra Paraple. Jako dobrovolníci sportovcům pomáhali studenti Fakulty tělesné výchovy a sportu UK, kteří se ve volných chvílích vzájemně zkoušeli z otázek z fyzioterapie.

Navečer se všichni společně sešli u táboráku, který letos výjimečně nezkropil déšť. „Jen je škoda, že aktivity v loděnici, které se už studenti se speciálními potřebami naučili využívat, musíme výrazně omezit, protože nám nebyl prodloužen pronájem v původním rozsahu,“ posteskl si PaedDr. Jan Hruša, CSc., vedoucí Centra sportovních aktivit zdravotně postižených.

U příležitosti Rektorského sportovního dne navíc získalo sedm studentů Přírodovědecké fakulty UK mimořádná stipendia za vynikající reprezentaci fakulty v různých sportovních odvětvích. Ve Sportovním centru v Hostivaři jim je předal přímo děkan fakulty profesor Bohuslav Gaš.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.