Helena Zdráhalová • foto: red. • 31. března 2014

Inspirace praxí. Studenti debatovali s koordinátorem rozvojové pomoci v Guineji

Do těžkého života obyvatel Guineje nahlédli studenti oboru sociální a charitativní práce na Husitské teologické fakultě UK. Na debatu s nimi totiž ve čtvrtek 27. března přišel Oury Diallo, který z tohoto západoafrického státu pochází a který tam za pomoci české neziskové organizace Wontanara vybudoval vzdělávací komplex Salim. Do něj docházejí děti od mateřské až po střední školu a získají tak potřebné vědomosti k tomu, aby se mohly ucházet i o přijetí na vysokou školu.

Táňa Bednářová a Oury Diallo

Táňa Bednářová a Oury Diallo

Guinea leží v západním rohu Afriky na břehu Atlantiku a má asi 10 milionů obyvatel. Stát má nedostatečně vybudovanou infrastrukturu, chybějí v něm komunikace, školy, nemocnice. Důležitou roli v životě místní společnosti hrají tradice, které tvrdě dopadají především na ženy a dívky v podobě stále praktikované ženské obřízky, a to ačkoliv je zákonem zakázána (podobně jako polygamie, která je v Guineji také běžná). Dle tradic není také zvykem, aby ženy chodily do škol. „Ženy, které u nás získají vzdělání a osamostatní se, okolí považuje za prostitutky,“ podotkl Oury Diallo.

Sám Oury pochází z polygamní rodiny, a jak vyprávěl studentům, pro získání financí na studium na vysoké škole musel on i jeho matka hodně obětovat. Tato zkušenost a také to, že i jeho manželka si kvůli místním zvykům a tradicím mnohé vytrpěla, ho vedly k tomu, že se začal věnovat sociální pomoci orientované především na ženy a na vzdělávání.

Jako koordinátor guinejského sdružení AGUIPAH ve spolupráci s českou organizací Wontanara pomohl vybudovat v Guineji neziskový školní komplex Salim, kam dnes dochází 1800 žáků, včetně dětí, jejichž studium je financováno z projektu adopce na dálku. Vedle základní a střední školy a různých výučních oborů je v komplexu i mateřská školka. Právě tím, jak jsou školky organizované v České republice, se Oury při nynější cestě po republice nechává hodně inspirovat.

O praktických problémech práce v rozvojových programech i o neútěšné situaci v Guineji debatoval se studenty více než hodinu. Na diskuzi přišel společně s Táňou Bednářovou z organizace Wontanara na pozvání Mgr. Moniky Nové, která na Husitské teologické fakultě UK vede kurzy, jež se věnují humanitární pomoci a rozvojové práci. Táňa Bednářová studentům prozradila, že se Oury nyní snaží školní komplex rozšířit, aby bylo vzdělání dostupné více guinejským dětem, a že uvažuje také o vybudování nemocnice.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.