Lucie Kettnerová • foto: Thinkstock • 16. března 2015

Jsou ženy při pracovních pohovorech diskriminovány? Odpoví studie IDEA

Nová studie IDEA se zaměřila na výzkum možné diskriminace uchazeček o zaměstnání v podobě nižší pravděpodobnosti pozvání na pracovní pohovor, a to v životním období, kdy se očekává jejich možný odchod na mateřskou dovolenou, nebo v době, kdy může být rodičovství považováno za omezující při práci. Výsledky dopadly pro zaměstnavatele pozitivně.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Vojtěch Bartoš, autor studie, použil metodu korespondenčního experimentu, ve kterém vytvořil fiktivní profily jinak identických žen a mužů ve věku buď 29, nebo 41 let, kteří jsou bezdětní, či mají dvě děti. Životopisy fiktivních mužů a žen ucházejících se o práci byly zaslány celkem 599 českým společnostem, výběr pozic byl velmi široký od nekvalifikovaných pozic po pozice středně kvalifikované.

Autor sám uznává, že použitá metoda dovoluje zkoumat pouze rozdíl v pravděpodobnosti pozvání na pracovní pohovor, a nikoliv na přijetí samotné. Už pozvání na pracovní pohovor je však pro firmy nákladné, a tak předpokládá, že uchazeč dostane nabídku pohovoru jen v případě, že má vysokou šanci práci skutečně získat.

Na základě odpovědí potenciálních zaměstnavatelů se ukázalo, že diskriminace žen v první fázi vstupu na pracovní trh, tedy v pozvání k pracovnímu pohovoru, není přítomna. Naopak se projevilo, že u kvalifikovanějších pozic jsou ženy (bez dětí, i se dvěma dětmi) ve věku 41 let zaměstnavateli výrazně preferovány před muži v témže věku. Tento rozdíl není přítomný u bezdětných kvalifikovanějších uchazečů ve věku 29 let ani u uchazečů o méně kvalifikované pozice.

„Studie sice ukazuje, že přímá diskriminace žen ze strany zaměstnavatelů není přítomna, to však neznamená, že by v České republice neexistovaly rozdíly v ochotě zaměstnávat ženy a muže na základě rozdílných charakteristik. Tyto rozdíly mohou vznikat v reakci na státní rodinnou politiku i kvůli rozdílným preferencím a motivaci mužů a žen,“ zdůrazňuje Vojtěch Bartoš.

Mgr. Vojtěch Bartoš je doktorandem na CERGE -EI a výzkumníkem v rámci Národohospodářského ústavu AV ČR, specializuje se zejména na behaviorální a rozvojovou ekonomii. V rámci behaviorální ekonomie se mimo jiné věnuje i experimentům zaměřeným na diskriminaci na trzích práce a bydlení.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.