Ondřej Stratilík, FSV UK • 5. ledna 2005

Jak bydlí vysokoškoláci

Ani u studentů oblíbená kolej Kajetánka se zcela nevyhnula problémům.

„To bejvávaly na koleji časy, hned ráno začal večírek,“ zpívá Michal Prokop v jedné ze svých písní. Současná realita je však trochu odlišná. Studenty už život na internátu neláká. „Ubytování na koleji sice není kvalitní, ale zůstává pořád jednou z nejlevnějších možností,“ říká Josef Vošmik, který čtvrtým rokem studuje sociální práci na Filozofické fakultě UK a bydlí na Větrníku. Na této koleji mu nejvíc vadí krádeže ze společných ledniček a pouze dvě sprchy na jedno patro. Velmi často musí na koupelnu čekat i půl hodiny. Větší problémy než ty s osobní hygienou ale nastávají při placení za ubytování.

Složité platby

Letos poprvé zavedla Správa kolejí a menz jen dva způsoby plateb kolejného - buď převodem z účtu, nebo hotově v její centrále ve Voršilské ulici. Ať jste si vybrali jakoukoliv možnost, vždy se naskytly problémy. Při platbě v hotovosti jste museli vystát dlouhé fronty, protože 13 ubytoven je na dvě kanceláře přece jen příliš – studenti stojící v řadě si spočítali, že pracovnice Správy týdně stihnou odbavit 570 lidí, což představuje jen zlomek z celkového počtu ubytovaných. Stejně jako mnoho dalších si i autor tohoto článku zařídil u své banky platbu inkasem. Chtěl se tak vyvarovat hodinovým frontám. Ale jak se ukázalo, nesrovnalosti byly i zde.

„Platba inkasem nefungovala. Ačkoliv jsme kolejné zaplatili, v systému se platba neukázala, tudíž jsme skoro všichni byli neplatiči,“ řekla předsedkyně kolejní rady Kolejí 17. listopadu Annamária Pónya. Pracovnice ubytovacích kanceláří totiž chybně přepisovaly čísla účtů. Rázem jste se tak ne vlastním zaviněním stali dlužníky.

Vedení Univerzity Karlovy zareagovalo téměř okamžitě, ředitel Kolejí a menz UK Karel Höffer, který byl již v září loňského roku trestán za to, že koleje poskytují příliš mnoho lůžek pro komerční účely, byl 25. listopadu odvolán ze své funkce. Kancléř UK Tomáš Jelínek ještě nedokáže posoudit, zda jsou platby inkasem nevhodným řešením. Podle jeho slov se musí počkat, jak dopadne nejbližší zúčtovací období.

Čistota půl zdraví

Vysoká škola ekonomická má systém plateb v pořádku, zato kvalita ubytování pokulhává. V komplexu Blanice v Praze-Kunraticích se totiž objevili švábi. Na konci listopadu zde byly uzavřeny a odhmyzeny čtyři pokoje. I přesto se studenti obávají, že brouci je mohou překvapit i na dalších místech. „Ptali jsme se, jestli se nebudou dělat nějaké důkladné kontroly. Řekli nám však, že nechtějí vyvolat paniku a že nemůžou ,zavřít barák’, kde žije třináct set lidí,“ stěžují si Lenka Machová a Zuzana Kühnová, jejichž pokoj byl deratizován. Vedení ubytovny totiž studenty vybídlo, aby si své místnosti kontrolovali sami.

Pokoje jen pro přespání

I přes všechny tyto „nesrovnalosti“ zůstávají koleje pro mnoho mimopražských studentů centrem jejich zdejšího života. „Náhodou se mi tady líbí. Máme tu skvělou partu a dole výborný klub,“ usmívá se studentka druhého ročníku Právnické fakulty, která bydlí na koleji Hvězda. „A kvalitu pokojů moc neřeším. Vždyť tam jenom přespávám a někdy se trochu učím.“


Ondřej Stratilík, FSV UK

- ve spolupráci s čtrnáctideníkem Fleš

 Komentáře
1-.-0.2005 07: 1:0: (Anamy)Reakce..
1-.-0.2005 07: 1:0: (Viktor Filip)mylna a zastarala informace..
1-.-0.2005 07: 1:1: (Mates)deRATizace..
1-.-0.2005 23: 1:2: (Lavan)Pohled tak trochu zevnitř..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.