Petra Klusáková, 1. LF • foto: 1. LF, Mara Szabová • 2. února 2018

1. lékařská fakulta UK podporuje nevyléčitelně nemocné děti na cestě domů

Studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy připravili pro rok 2018 benefiční kalendář, z jehož prodeje darovali výtěžek v celkové výši 77 300 Kč neziskové organizaci Cesta domů na podporu péče o nevyléčitelně nemocné a umírající děti.

Předání šeku proběhlo na 130. reprezentačním plese mediků za účasti děkana 1. LF UK prof. Aleksiho Šeda a zástupce studentů 1. LF UK, předsedy Spolku mediků českých Michala Mihaloviče. Za Cestu domů šek převzala Mgr. Martina Tesařová

Předání šeku proběhlo na 130. reprezentačním plese mediků za účasti děkana 1. LF UK prof. Aleksiho Šeda a zástupce studentů 1. LF UK, předsedy Spolku mediků českých Michala Mihaloviče. Za Cestu domů šek převzala Mgr. Martina Tesařová

Kalendář vznikl z iniciativy sedmi studentských spolků 1. LF UK a jeho záměrem je ukázat, že se studenti nevěnují pouze učení, ale ve svém volném čase komunikují se širokou veřejností a prostřednictvím dobrovolnické činnosti poskytují kromě prevence a osvěty také psychickou pomoc nemocným. Každý spolek se soustředí na jinou cílovou skupinu a různou zdravotnickou problematiku, všechny ale spojuje radost pacientů, jimž pomáhají.

„Pravidelně docházím na dětskou onkologii předčítat pacientům pohádky, aby se jim během jejich nemoci lépe dařilo. Zrovna jsem seděla na stoličce vedle pětileté holčičky, která už tři dny nechtěla jíst. Ne proto, že by jí vadila bolest nebo že by měla strach. Hlavním důvodem bylo, že jí moc chyběly vlásky. Neustále si přejížděla po hlavičce, na které nic nebylo. Nechtěla ani spát, protože myslela na to, že ráno, až se probudí, neuvidí své vlasy a nebude si je moci učesat. Na konci společně stráveného večera jsem si odstřihla pramen vlasů a dala jí ho. Kristýnka byla tak šťastná, že se ještě ten večer najedla a každý další usínala s mými vlasy v ručičkách,“ vypráví studentka Všeobecného lékařství na 1. LF UK Šárka P. jeden ze dvanácti příběhů v kalendáři.

Studenti si z takových setkání odnášejí obohacující zkušenost pomáhajících profesí. Jejich činnost podporuje 1. LF UK prostřednictvím odborných garantů jednotlivých dobrovolnických programů. „Jsem velmi rád, že naši studenti jsou iniciativní a v mimoškolních aktivitách vyvíjí energii k tomu, aby pomáhali pacientům v obtížných životních situacích. Oceňuji jejich altruistický přístup a schopnost empatie – stavební kameny dobrého lékaře,“ říká ke vzniku kalendáře děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.

Výtěžek z prodeje kalendáře darují studenti 1. LF UK neziskové organizaci Cesta domů, konkrétně na financování dětské paliativní péče, kterou zde také poskytují. Spolky studentů chtějí takto poukázat na odbornou problematiku, o níž se těžko mluví, ale jejíž dlouhodobá celospolečenská podpora je tak potřebná.

Dětští pacienti představují pro odborníky na paliativní péči vždy velkou výzvu. Na rozdíl od dospělých pacientů je většina dětí do hospicové péče přijímána pro neonkologické diagnózy. „Jde o různé vrozené vývojové vady, chromozomální aberace a metabolické vady. Prognóza u těchto pacientů je vždy velmi nejistá a není překvapením, když dítě přežívá daleko za původní odhady lékařů – a to i o roky. Taková péče pak samozřejmě obrovskou měrou dopadá především na rodiny, které poskytují celodenní, fyzicky, psychicky a také finančně velmi náročnou péči,“ vysvětluje primářka Cesty domů MUDr. Irena Závadová.

Jak dodává, kromě zdravotní složky rodiče potřebují zajistit příspěvek na péči, pomůcky, péči podle aktuálních potřeb dítěte atd. Na multioborovou péči úhrada z prostředků veřejného zdravotního pojištění vůbec nestačí. Jako zásadní se proto, stejně jako v zahraničí, ukazuje role koordinátora péče, který se vyzná v systému, umí propojit nejen různé typy služeb, ale i jejich různé poskytovatele. Provází rodinu od začátku nemoci a mnohdy i po úmrtí dítěte.

Přestože začátkem roku 2018 vstoupila v platnost nová úhradová vyhláška se seznamem zdravotních výkonů, umožňující pojišťovnám nasmlouvat a proplácet mobilní specializovanou paliativní péči, v současné chvíli zatím drtivá většina poskytovatelů této péče – mobilních hospiců – smlouvu s pojišťovnou nemá. Mobilní hospice jsou tak i nadále zcela závislé na darech, grantech a dotacích.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.