Marcela Uhlíková • foto: Luboš Wišniewski • 22. května 2019

Za jehněčím jedině do Hradce Králové!

Pátý ročník Kuchařské soutěže o nejlepší menzu zná vítěze a studenty Univerzity Karlovy může těšit, že vítězství je „doma“! Nejlepší jehněčí kotletky totiž umějí v menze v Hradci Králové.

Dne 21. května dopoledne se kuchyně Makro Akademie ve Stodůlkách krásně rozvoněla, nad rendlíky a pekáči se převaloval omamný závoj páry a chuťové buňky dostávaly neodolatelné impulsy. Osm dvoučlenných týmů profesionálních kuchařů se právě pustilo do vaření v rámci soutěže, kterou od roku 2014 pořádá účelové zařízení Koleje a menzy Univerzity Karlovy.

Letos se do přípravy jídel vedle týmů z Univerzity Karlovy v Praze, Hradci Králové a Plzni zapojily i dvojice z Technické univerzity v Liberci, Žilinské univerzity v Žilině, Univerzity Komenského v Bratislavě, Technické univerzity v Košicích a Studentenwerk Dresden. Šlo tedy o soupeření vskutku mezinárodní a prestižní, protože kuchaři se na soutěž připravují dlouho dopředu. Za pět let svého trvání se posunula na špičkovou úroveň; zdaleka nestačí soutěžit pouze s nadšením a přijít jen takříkajíc „z ulice“.

Letošní soutěžní menu se skládalo z úpravy jehněčího hřebínku, hlavní surovinou pro moderní bezmasý pokrm byl chřest a bezlepkový dezert musel obsahovat bílý jogurt.

Zaslouženého uznání a titulu absolutních vítězů za hlavní chod s masem se dostalo týmu z Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Kuchařky Eva Novotná a Jiřina Zámečníková předložily porotě k posouzení Jehněčí kotletky pečené do růžova pod mátovou krustou s topinamburovým pyré s pečenou mrkví a chřestem v seně, jak zněl přesný název pokrmu. „Oceňuji výkon těchto dam, které se již chystají do důchodu. Z jejich účinkování v soutěži je znát, že vaření v menze je jejich celoživotním koníčkem. Pro mě je jejich vítězství na konci jejich profesního života nevšedním zážitkem,“ neskrýval dojetí Jiří Macoun, ředitel Kolejí a menz Univerzity Karlovy.

Eva Novotná a Jiřina Zámečníková se staly absolutními vítězkami letošní kuchařské soutěže a soupeře doslova „vyvařily“

Eva Novotná a Jiřina Zámečníková se staly absolutními vítězkami letošní kuchařské soutěže a soupeře doslova „vyvařily“

Za Krémové rizoto ze zeleného a bílého chřestu s lupínky parmazánu si odvážejí ocenění kuchaři z košické univerzity. Doma, na UK v Praze zůstala cena za Mango-jogurtový dezert na oříškovém plátu, jogurtová zmrzlina a omáčka z pomerančů a máty.

„Kromě kvality a fortelu byl na soutěži znát i průlom zažitých zvyklostí,“ pochvaluje si Macoun výsledky soutěže. Dezert Jarní příroda z dílny kuchařských umělců z Univerzity Komenského v Bratislavě naprosto vyčníval nad všemi ostatními laskominami. Představte si karamelovou misku, z ní rostoucí strom s kmenem z čokolády a korunou z cukrové vaty a kolem jahody. „Soutěž tedy rozhodně nebyla upjatá, dobré nápady se projevily a odvaha byla po zásluze oceněna Cenou rektora,“ uznal Macoun.

Nadšení neskrýval ani Jan Blahoslav Lášek, člen kolegia rektora UK a zároveň jeden z devíti porotců: „Soutěž považuji za velmi inovativní a inspirativní. Pozitivně přispívá k utužení styku akademických obcí, a to nejen na poli vědeckém, ale i společenském."

Zajímá vás, jestli si absolutní vítězky kromě titulu nejlepších kuchařek odnesou i něco víc než nějakou „drobnou pozornost“ od svého zaměstnavatele? „Určitě je čeká mimořádná prémie,“ přislíbil Macoun. Takže se, milé dámy, těšte. A my ostatní se můžeme těšit též. Vždyť už brzy se nejúspěšnější, cenově dostupné pokrmy objeví v obědové nabídce našich univerzitních menz.

A příští rok na šestém ročníku kuchařské soutěže „na ochutnanou“!




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.