Anna Lazorová • foto: archiv HTF a M. Opletala • 6. května 2020

Červený kříž spoléhá i na studenty HTF, dovedou pomoci specifickým skupinám

Poslední den řádného vyučování před nastavením karantény přednášel na Husitské teologické fakultě (HTF UK) velitel ústředního krizového štábu týmu Českého červeného kříže (ČČK) Ing. Richard Smejkal. A už tehdy si přímo vyžádal studenty oboru Sociální a charitativní práce, kteří jsou kvalifikovaní pro práci se specifickými skupinami obyvatel.

Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

„Pan Smejkal k nám chodí pravidelně na výuku do předmětu humanitární pomoc. Shodou okolností přednášel i poslední den, kdy se ještě mohlo vyučovat. Mluvil o krizové situaci, která by mohla nastat, a už tehdy oslovil studenty, že pravděpodobně bude jejich pomoc potřeba. Husitská teologická fakulta spolupracuje s ČČK dlouhodobě,“ vysvětlila iForu koordinátorka studentů HTF, Dr. Monika Nová.

Český červený kříž má sice dostatek přihlášených dobrovolníků, problém je však v tom, že zpravidla nejsou kvalifikovaní na práci se specifickými skupinami lidí, jako jsou například senioři či handicapovaní. Studenti magisterského oboru Sociální a charitativní práce se tak rychle stali velmi žádaní, protože dokáží zastat práci pečovatelky.

„Máme přehled o tom, že se zapojilo cca 20 našich studentů. Jde především o studenty magisterského studia, kteří ze zákona mohou vykonávat práci pečovatelky a ošetřovatelky po ukončení bakalářského vzdělání v oboru. Příhlásit se ale mohou i studenti bakalářského studia nebo z jiných oborů, například Sociální péče nebo Sociální pedagogika,“ vysvětluje dále Nová. Studenti, kteří ještě nemohou vykonávat ošetřovatelskou činnost, dělají například distribuci roušek, zajišťují nákupy, pracují ve skladu a podobně.

Studenti HTF po přednášce s Ing. Smejkalem.

Studenti HTF po přednášce s Ing. Smejkalem.

Spolupráce je konkrétně vedena především s organizací Život 90, kterou ČČK zaštiťuje a která se stará o kvalitní život seniorů. Cílové skupiny však nejsou jen senioři. Dále se jedná o handicapované nebo jinak aktuálně zdravotně znevýhodněné lidi, kteří si například nemohou dojít na nákup z důvodu úrazu.

Každý student má svého klienta či skupinu klientů, ke kterým dochází. „Přihlásila jsem se, přestože teď musím dokončovat bakalářskou práci a připravovat se na státní závěrečné zkoušky,“ přibližuje svou zkušenost studentka 3. ročníku Berenika Opletalová. „Když jsem četla zprávy o tom, jak všude chybí lidé a jaké dopady budou mít vládní opatření na ohrožené skupiny lidí, tak jsem si řekla, že je smysluplné občas jít a odlehčit pracovníkům. Mně samotné to také pomohlo, protože vidím, jak situace vypadá v reálu a nemusím si číst katastrofické zprávy. Navíc získávám cenné zkušenosti do budoucna,“ říká Berenika.

V rámci svého dobrovolnictví pomáhá skupině lidí, která je bez domova. Aktivity, na kterých se Berenika podílí, jsou například mobilní výdej stravy, kdy společně s řidičem rozdává lidem polévku a roušky. Dále pomáhá v azylovém domě s měřením teploty klientů, občas pomáhá na hostelu, který byl speciálně zřízený v krizovém stavu. V neposlední řadě se podílí na roznášení čistých roušek.

Mikoláš Opletal při cestách za seniory.

Mikoláš Opletal při cestách za seniory.

Do aktivit ČČK se zapojil také bratr Bereniky, Mikoláš Opletal, který je rovněž studentem 3. ročníku Sociální a charitativní práce. „Během krize jsem chtěl být někde mezi nejpotřebnějšími, konkrétně mezi lidmi bez domova, se kterými už mám předchozí pracovní zkušenosti,“ říká Mikoláš. Pomáhá na pobytových zařízeních s výdejem stravy či výměnou roušek. V terénu pak jako sociální pracovník chodí za lidmi, kteří nemohou nebo nechtějí využít krizové možnosti využití ubytoven.

Studentem stejného oboru jako sourozenci Opletalovi je také Igor Vaishle, který pochází z Ukrajiny a na HTF studuje třetím rokem díky studijnímu vízu. „Zajímalo mě, jak funguje Český červený kříž v podmínkách nouzového stavu. Také jsem chtěl pomoci s návratem k normálnímu životu,“ vysvětluje Igor, proč reagoval na výzvu. Jeho cílovou skupinou jsou senioři na Praze 4. Pomáhá jim například s nákupem potravin a vyzvedáváním balíků na poště.

„Aktuální výzva Českého červeného kříže se týkala jen Prahy, ale naši studenti aktivně pomáhají i v jiných městech, ať už se jedná o aktivity vedené Člověkem v tísni nebo jinými charitativními organizacemi. Co vím, tak asi 70 % našich studentů se angažuje. Sami si něco dobrovolně našli a pomáhají. Samozřejme jim jejich pomoc ráda potvrdím jako praxi v terénu, kterou mají v rámci studia povinnou,“ dodává na závěr Monika Nová.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.