3. března 2005

Kurz sebeobrany

Jako každý rok ve zkouškovém období, tak i letos pořádala Katedra tělesné výchovy FF UK ve spolupráci s Policejní akademií týdenní kurz sebeobrany. Kurz probíhal na půdě Policejní akademie v Praze pod vedením zkušených instruktorů.


Hned v úvodu kurzu jsme byli upozorněni, že v průběhu tak krátké doby, která byla pro kurz určena, není možné se naučit a zažít všechny možné způsoby sebeobrany. Kurz byl spíše jakýmsi seznámením se se základy sebeobrany. Cílem bylo naučit se několik jednoduchých, avšak účinných a snadno proveditelných úderů a kopů, které si v případě nouze vybavíme.


První den jsme byli seznámeni s náplní kurzu a byly nám promítnuty prezentace. První se týkala právní stránky sebeobrany, abychom si uvědomili, že pokud nás chce někdo napadnout, můžeme se v rámci nutné obrany bránit. Další prezentace se již týkala stavby těla člověka a zranitelných bodů, na které je možno účinně zaútočit, zároveň jsme však byli informováni o způsobu, jak zraněnému pomoci.


Od druhého dne probíhal kurz v tělocvičně. Začali jsme vždy rozcvičkou, nácvikem základního postavení a pohybu v něm. Nejprve jsme se naučili jednoduché údery rukama a kopy nohama. Ve dvojicích jsme to navzájem zkoušeli. Rány samozřejmě směřovaly do měkkých pomůcek.


Další den jsme zejména opakovali tak, abychom si zautomatizovali v podstatě tři základní fáze – zastavení protivníka, úder do hlavy a kop nejlépe do rozkroku či do břicha. To jsme v různých obměnách dělali stále dokola.


Čtvrtý den, kdy už jsme byli slušně zmožení z nekonečného kopání a úderů rukama, jsme se dostali k modelovým situacím. Učili nás ubránit se různému způsobu škrcení, dostat se ze sevření protivníka, ubránit se protivníkovi na zemi, být schopni odtáhnout protivníka od třetí osoby atd. Opakování a nácviku modelových situací jsme se věnovali i poslední pátý den.


Pokaždé jsme strávili v tělocvičně tréninkem zhruba dvě hodiny. Poté jsme měli možnost se jít vyplavat do bazénu.


Kurz mne sice nenaučil stovky ani desítky různých hmatů a úderů, ale nějaké základy sebeobrany jsem si z něj rozhodně odnesla. Už jen taková maličkost jako nosit klíče mezi prsty by mne dříve nenapadla, ale nyní vím, že případný úder rukou s vyčnívajícími klíči může být pro protivníka značně nepříjemný.


Jsem ráda, že jsem se kurzu sebeobrany zúčastnila a všem jej vřele doporučuji.


Bc. Radka Kováčová (studentka Institutu ekonomických studií FSV UK) 






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.