Dr. Jiří Hruša • 15. března 2005

I nevidomí studenti lyžují

To, že i nevidomí mohou prožívat radost z pobytu na horách v zimní přírodě a dokonce mohou lyžovat , nám potvrdila zkušenost se studentkou pedagogické fakulty UK Evou Odehnalovou.Eva se zúčastnila v závěru ledna 2005 základního kurzu lyžování studijního oboru Tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených UK FTVS na Husově boudě v Peci p. Sněžkou.

Studenti, kteří se během studia připravují na práci se zdravotně postiženými, tak měli v úvodu výuky lyžování možnost vyzkoušet si roli doprovodu a traséra nevidomých. Na tomto kurzu musí splnit předepsané zápočtové požadavky z lyžování zdravých na běžeckých i sjezdových lyžích.V závěru kurzu si potom vyzkouší pocity vozíčkářů v monoski,jízdu na jedné lyži se stabilizátory, tak jako lyžaři s jednostrannou nadkolení amputací a jízdu na sjezdových i běžeckých lyžích s klapkami na očích,aby poznali pocity zrakově postižených.

Studenti zvládli zadané zápočtové požadavky velmi dobře.Eva byla během výcviku postupně zařazována vždy k družstvu, které mělo výcvik na běžeckých lyžích.Všichni studenti tak měli možnost si vyzkoušet práci s nevidomým lyžařem.Pro Evu bylo stálé střídání trasérů velmi náročné, protože důvěra postiženého v traséra a souhra při pohybových činnostech je velmi náročná a vzniká postupně.Studenti, učitelé a vedoucí jednotlivých družstvech Evu bez problémů zařadili do výuky. Mohla tak prožívat výcvik v celé šíři.Zvlášť bych chtěl vyzvednout její kladný a optimistický přístup ke všem problémům.Do kurzu vnášela úžasnou atmosféru sounáležitosti a optimismu při řešení situací, které během týdenního pobytu na horské chalupě a při lyžařském výcviku vznikají.


Zkušenosti Evy a její přístup k životu a sportovním aktivitám by mohly být aktivačním stimulem pro ostatní zrakově postižené studenty. Vážení studenti nejen lyžování,ale i ostatní sporty v přírodě vás přivedou do zdravého prostředí do skupiny mladých lidí a umožní vám prožívat život obohacený o pohybové aktivity.

Studenti UK, nevidomí i slabozrací, naše centrum vám nabízí pomocnou ruku hlavně při zahájení sportovní činnosti. Zajistíme vám potřebné speciální pomůcky a odborný doprovod z řad studentů specialistů.

Dr. Jan Hruša, vedoucí centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK

 Komentáře
3-.-0.2005 18: 1:6: (Petra K.)Drzim palce..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.