Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2004


Náš člověk v Helsinkách - jak se žije na studijním pobytu ve Finsku

Když už se člověk vydá na studia do Finska, měl by se co nejdříve zbavit všech pověr a předsudků, které o této zemi kolují. Rozhodně to není samá pustina ani tu není taková zima, lidé nejsou uzavření a nemají tu prohibici. Je tu ovšem nádherná příroda, všude samá sauna a spousta věcí, o kterých už nyní mohu s jistotou prohlásit, že mi po příjezdu domů budou velmi chybět.

Pokračování

Jan Vávra, 29. listopadu 2004


Zdeněk Svěrák na literárním semináři

Seminář literární kritiky pro studenty Žurnalistiky má běžně v rukou PhDr. Jaromír Slomek, minulou středu ale režiji hodiny zčásti přenechal svému hostovi, Zdeňku Svěrákovi. Jak se na literární seminář patří, mluvilo se především o knihách, došlo ale i na Svěrákovy písničky nebo nezničitelného polyhistora Cimrmana.

Pokračování

Tomáš Sachr, 26. listopadu 2004


Studenti si připomněli 17.listopad průvodem

Několik stovek studentů se sešlo v Praze na Albertově, aby si připomněli patnáct let od událostí 17. listopadu 1989. „Dali jsme naší akci podtitul S lhostejností na věčné časy? - chceme totiž také upozornit na jeden z nejzávažnějších problémů dnešní doby, a sice že se vytrácí zájem občanů o věci veřejné,“ řekl ve svém projevu jeden z organizátorů akce Jan Hron. Průvod studentů se z Albertova vydal stejnou trasou, jako demonstranti před patnácti lety.

Pokračování

Petr Svoboda, 22. listopadu 2004


Fotoreportáž: Průvod studentů k výročí 17.listopadu

Vzpomínkovým průvodem si studenti pražských vysokých škol připomněli 17. listopad 1989. Stejně jako před patnácti lety vyšlel průvod od schodů na Albertově.

Pokračování

Anna Nosková, 20. listopadu 2004


Právníci, daně, logika, padající zdi a ztracený Casanova

Akademický senát UK se na svém zasedání sešel 8. října 2004. Opět byla dodržena zásada, že členové předsednictva se střídají ve vedení zasedání. Tentokrát tato úloha připadla Adamu Šůrovi. Všem senátorům se představil také nový tajemník senátu Daniel Feranc. Dosavadní tajemník Michal Pelíšek v červnu úspěšně ukončil studium medicíny, a proto bylo nutné hledat nového obětavce, který se ujme této funkce.

Pokračování

Petr Bednařík, 20. listopadu 2004


17. listopad z pohledu časopisu Fleš

"V den boje studentů se v Praze konalo několik více či méně úspěšných demonstrací. Šlo o akce jednotlivců i větších seskupení. Zájem občanů vzrůstal s blížícím se večerem, kdy do pražských ulic vyrazilo několik tisíc lidí.." Jak viděli 17. listopad studenti prvního ročníku Žurnalistiky?

Pokračování

19. listopadu 2004


Václav Havel debatoval se studenty na FF UK

V pondělí 15. listopadu v podvečer proběhla na FF UK veřejná beseda s bývalým prezidentem Václavem Havlem, kterou organizovala Studentská rada FF UK. Osobnost Václava Havla vzbudila mezi studenty neobyčejný zájem. Už hodinu před začátkem akce se chodby budovy na náměstí Jana Palacha pomalu zaplňovaly vyčkávajícími studenty. Při samotné besedě velká aula doslova praskala ve švech. Největší posluchárna na fakultě už jistě dlouho nezažila, aby se v ní tísnilo na sedm set studentů a aby další necelý tisíc zájemců musel zklamaně odejít, protože na ně nezbylo místo.

Pokračování

Rostík Valvoda, Bára Hartigová Studentská rada FF UK, 18. listopadu 2004


Přitažlivá síla stopu

Stopování je pokládáno za nejrizikovější způsob cestování. Přesto jej, nejen kvůli finanční stránce, vyhledává nespočet mladých lidí. Někdo ho přirovnává k adrenalinovému sportu, na první pohled zrazující, přesto přitažlivá je skutečnost, že zdvižený palec na okraji silnice vám jen málokdy nabídne jistotu cílové stanice. V čem spočívá přitažlivá síla stopu a může skutečně vyvážit podstupovaná rizika? Při cestě k průlivu La Manche a zpět jsem některé věci pochopil.

Pokračování

Tomáš Sachr, 12. listopadu 2004


ZPRÁVA O FAKULTNÍM VÝLETU

Třetí říjnový víkend byl opět ve znamení mimoškolního setkání studentů i pedagogů. Studentská organizace Trimed uspořádala neformální výlet v krásné podhorské přírodě, kde se mohli všichni oddávat, mimo jiné, turistickým a vlastivědným zážitkům. Hlavním cílem této akce je blíže seznámit lidi, kteří se léta míjí na chodbách fakulty či různých klinikách, a tam se jim tato příležitost jen tak nenaskytne.

Pokračování

Jan Smíšek a Zoltán Kokeš, 8. listopadu 2004


Invaze International Clubu UK na jih

Přes čtyřicet zahraničních studentů, kteří studují na UK převážně v rámci programu Erasmus, se díky iniciativě International Clubu UK vydalo ven z hlavního města podívat se na jih Čech. Čtyřdenní výlet započal 28.října cestou do Českého Krumlova. Podzimem zbarvená krajina Novohradska měla být hlavním dějištěm jejich putování, tvrz Žumberk pak bezpečným útočištěm. Studenti navštívili Terčino údolí u Nových Hradů, vystoupali na poutní Dobrou a Hojnou Vodu, zdolali i Kraví horu.

Pokračování

Madlen Kordová, 5. listopadu 2004




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.