23. října 2007

Slavnostní zakončení projektu „Czechkid – multikulturalita očima dětí“

V pátek 21. září 2007 se v jinonickém areálu Univerzity Karlovy v Praze konal Kulatý stůl k projektu Czechkid, kde došlo ke slavnostnímu ukončení kurzů „Multikulturní výchova aneb jak učit multikulturně“. V rámci tohoto setkání měli účastníci kurzů z řad pedagogů možnost se seznámit s výsledky výzkumu „Jak se učitelé vyrovnávají s multikulturní výchovou“ prezentovaný Mgr. Danou Moree, nahlédnout do zákulisí vzniku celé myšlenky projektu s profesorem Chrisem Gainem z University of Chichester, a rozšířit si povědomí o problematice náboženské zkušenosti s Pavlem Duškem z Fakulty sociálních věd UK. Vyvrcholením setkání bylo slavnostní předání osvědčení o úspěšném absolvování kurzů „Multikulturní výchova aneb jak učit multikulturně“ 150 pedagogům ze základních a středních škol. Poté následovala neformální část setkání, v rámci které účastníci kurzů měli možnost se občerstvit vybranými lahůdkami z gruzijské, čečenské nebo arménské kuchyně.


Hlavním cílem projektu bylo zkvalitnit multikulturní vzdělávání na druhém stupni základních škol a na středních školách pomocí nových kurzů pro učitele a vytvořit nástroj pro efektivní výuku multikulturní výchovy.


Jako nástroj pro multikulturní výuku vznikly webové stránky (www.czechkid.cz) určené jak učitelům tak dětem. Na stránkách nalezneme skupinu fiktivních dětských postav, které představují své rodiny, zvyky, náboženství. Hrdiny lze na stránkách provázet i některými denními situacemi prezentovanými ve formě dialogů, které nemají vždy jednoduché řešení a pro děti a studenty jsou připraveny i otázky k zamyšlení. Postav Czechkid je celkem deset a jsou vytvářeny tak, že vycházejí z nejrůznějších reálných osob a situací. Ani jedna však nepředstavuje žádného konkrétního jedince. Stránky jsou doplněny o informativní složku pro učitele včetně metodiky.


Jednotlivá témata zpracovávaná v rámci projektu Czechkid jsou postavena podle požadavků na multikulturní výchovu publikované v rámci dokumentů nové školské reformy. Učitelé tak dostávají do ruky nástroj, který mohou spojit s vytvářením rámcových vzdělávacích programů. Jednotlivé dialogy jsou vystavěny tak, aby mohly být použity v různých předmětech – dle uvážení učitelů na té které škole.


Druhou významnou částí projektu je další vzdělávání učitelů v oblasti multikulturní výchovy formou kurzů. V rámci projektu byly realizovány kurzy akreditované MŠMT na 15 školách ve Středočeském kraji. Nicméně i další pedagogové se mohou blíže seznámit s nástrojem Czechkid a doplnit si své povědomí o představovaných tématech pomocí hlasových nahrávek a akademicky zpracovaných doplňkových textů dostupných na internetu. (www.fhs.cuni.cz/kos - evropské projekty)


Slavnostnímu ukončení kurzů „Multikulturní výchova aneb učit multikulturně“ v rámci projektu „Czechkid – multikulturalita očima dětí“ předcházela usilovná dvouletá práce na vytváření internetových stránek, metodických materiálů a při realizaci kurzů. Projekt by nevznikl bez jeho hlavní iniciátorky Mgr. Dany Moree, úsilí realizačního týmu z Fakulty humanitních studií UK v Praze a partnerských organizací. Celý projekt by se nemohl uskutečnit bez finančních prostředků z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Za materiální podporu patří dík také British Councilu v České republice.




Informace o projektu:


Název: „Czechkid – multikulturalita očima dětí“




Hlavní řešitel projektu: Univerzita Karlova v Praze, Fakulta humanitních studií,


                        Katedra studií občanské společnosti (http://www.fhs.cuni.cz/kos)




Název operačního programu: Operační program Rozvoj lidských zdrojů


Název priority: Rozvoj celoživotního učení


Název opatření: Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů vydělávání


Program podpory: Rozvoj dalšího vydělávání učitelů a pracovníku ve školství


Název grantového schématu: Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních


Doba realizace projektu: 2006 - 2007


vedoucí projektu: doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc.


metodik projektu: Mgr. Dana Moree


asistentka projektu: Bc. Romana Hančilová



Partneři projektu:


            Člověk v tísni - společnost při CT, o.p.s. (http://www.clovekvtisni.cz)

            Multikulturní centrum Praha, o.s. (http://www.mkc.cz)

            Společnost pro studium sekt a nových náboženských směrů, o.s. (http://www.sekty.cz)

            Zařízení pro DVPP a Středisko služeb školám, Příbram (http://www.zdvpb.cz)



Spolupracující instituce


            Britská rada (http://www.britishcouncil.org/cz/czechrepublic)





Romana Hančilová, říjen 2007





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.