12. června 2008

Sebeobrana pro ženy

Kurzy pro ty, které se chtějí v pražských ulicích cítit bezpečně


Účastnice tříměsíčního kurzu sebeobrany sice nezískají tak dokonalou bojovou techniku jako hrdinky filmů Quentina Tarantino, rozhodně se však naučí užitečné věci. Jednoho dne nebo večera se při osamělé cestě ze školy na kolej mohou hodit. Náplní kurzů jsou nejen základní prvky obrany proti případnému útoku, ale také možné cesty vedoucí k jeho odvrácení a praktické rady.


Kurzů ženské sebeobrany je v Praze celá řada. Některé z nich vycházejí z jednotlivých bojových systémů, které přizpůsobují specifice ženské obrany, jiné kombinují různé techniky. Většina z nich ale vychází z poznatku, že sebeobrana muže a ženy se liší. Žena je zpravidla fyzicky méně zdatná než případný útočník, neznamená to však, že by se útoku nemohla úspěšně ubránit. Musí na něj však být připravená a vědět, že při obraně je nutné použít nejen sílu, ale také rozum a v některých případech dokonce ženskou lest.


Kurzy sebeobrany jsou koncipovány prakticky. Jejich součástí jsou techniky zvládnutí krizové situace a především nácvik modelových situací, včetně obrany při špatném osvětlení. „V kurzu se adeptky samozřejmě dozvídají i informace o tom, jak se v konfliktní situaci chovat, jak nakládat se strachem či jak se konfliktu vyhnout. Stejně tak získávají základní informace o nutné obraně, jak zvládat svou psychiku,“ říká Štěpán Benca, vedoucí kurzů sebeobrany školy Dento Ryu Budokan. Zúčastnit se kurzů mohou ženy všech věkových kategorií. Neočekávají se od nich ani předchozí zkušenosti se sebeobranou ani zvláštní fyzická kondice. Kurzy jsou mimo jiné dobrou příležitostí udělat něco pro své zdraví a pro postavu. Většina kurzů probíhá jednou týdně ve večerních hodinách. Jejích délka bývá od jednoho do tří měsíců, v některých případech je možné se zúčastnit kurzů i jednorázově nebo se na cvičení přijít podívat. Pro zvládnutí základních technik sebeobrany to ale nestačí. „Je to jako učení se cizím jazykům: navštívíte-li jeden tříhodinový kurs angličtiny, moc se toho nenaučíte, musíte chodit častěji“ říká Štěpán Benca. Kurz sebeobrany je možné po domluvě s trenérem absolvovat i individuálně.




Kurzy sebeobrany pro ženy

Název:

Pořadatel:

Délka:

Cena:

Kontakt:

Kurz ženské sebeobrany

Dento Ryu Budokan


3 měsíce

80 Kč/lekce


www.judo-aikido.cz/stranka-kurzy-sebeobrany-3

732 511444

Smart Defence


Embas Praha


3 měsíce


2 500 Kč


www.ebmas-praha.cz

604 469998

Kurz sebeobrany s Láďou Pokorným

Energy Studio václav Krejčík

1 měsíc


650 Kč


www.bmsa.cz

605 309 082

Sebeobrana pro ženy


Jujutsu


1, 5 měsíce


3 300 Kč


http://jujutsu.cz/sebeobrana-pro-zeny/

777 213 288




Marie Iljašenková, studentka FF UK

Článek vznikl v rámci projektu FUTURA, který je financován Evropským sociálním fondem, Státním rozpočtem ČR a hlavním městem Praha. Realizátorem projektu je Respekt institut, o.p.s.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.