12. ledna 2009

Začal týden vzpomínek na Jana Palacha


Tiskovou konferencí na půdě Univerzity Karlovy začal týden, v němž si připomeneme 40. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Hojně navštívenou akci zahájil děkan Filozofické fakulty Michal Stehlík přehledem letošních palachovských akcí. Vyzdvihl jako důležitou skutečnost, že za komplexem akcí stojí zájem a iniciativa samotných studentů.


Na jeho slova navázal ředitel Národního muzea Michal Lukeš. I on poděkoval studentům za to, že jejich iniciativa dokázala pohnout ke spolupráci čtyři různé instituce – Filozofickou fakultu UK, Ústav pro studium totalitních režimů, Archiv bezpečnostních složek a Národní muzeum. „Doufám, že v posledních letech se Národní muzeum úspěšně profiluje jako instituce nejen muzejní, ale i společenská, která se má vyjadřovat k aktuálním společenským otázkám,“ řekl na úvod svého vystoupení. Připomněl, že budova Národní muzea byla svědkem oné „smutné události“.

Národní muzeum je spoluorganizátorem výstavy Jan Palach ´69, která bude slavnostně zahájena ve čtvrtek v 18 hodin v Karolinu na Ovocném trhu. Zároveň se symbolicky podílí na palachovském semináři, který se koná ve dnech 15. a 16. ledna v budově muzea a Filozofické fakulty. Pro vzpomínkovou diskusi v pátek 16. ledna poskytlo Národní muzeum svůj nejčestnější prostor, panteon. Vzpomínkové diskuse se zúčastní Tomáš Halík, Jaroslav Suk, Jiřina Šiklová, Jaroslav Šerých a Olbram Zoubek.


Další mluvčí, Patrik Eichler ze Studentské rady Filozofické fakulty, vysvětlil, co vedlo studenty k rozhodnutí připravit k letošnímu výročí rozsáhlý sborník: „Práce započaly už před dvěma lety a důvody, které nás k rozhodnutí vedly, byly dva. Zaprvé, cítili jsme potřebu téma znovu prozkoumat, přiblížit a možná i převyprávět, tak aby bylo sdělné i v této době. Zadruhé, od ledna 1969 vyšly o Janu Palachovy pouze dvě práce. Od roku 1991 pak nevyšel prakticky ani řádek seriozního textu.“


Sborník vyšel právě dnes, 12. ledna. Má 640 stran a obsahuje řadu fotografií a přetištěných dokumentů. Jeho součástí je také DVD s šesti filmy. Podrobněji o sborníku zde.


Přehled akcí k 40. výročí sebeupálení Jana Palacha ke stažení.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.