14. ledna 2009

Sportovci z Matematicko-fyzikální fakulty


Na zasedání Vědecké rady UK dne 18. prosince 2008 převzalo celkem 16 studentek a studentů Mimořádnou cenu rektora Univerzity Karlovy v Praze z rukou Jeho Magnificence prof. Václava Hampla. Mezi nimi dva studenti Matematicko-fyzikální fakulty UK, Daniel Štanc a Bc. Jindřich Pilmann. Požádali jsme je o komentář k jejich sportovním úspěchům a pár slov o tom, jak se jim daří skloubit studium na MFF s vrcholovým sportem. (Seznam oceněných studentů.)



Daniel Štanc, student 2. ročníku bakalářského studijního programu Matematika, byl oceněn za úspěchy v plavání na mistrovství České republiky 2008. Umístil se dvakrát na druhém místě v plavání na znak.


Redakce: Na úvod se vás zeptám, jaký úspěch ve sportu je pro vás nejcennější?


Daniel Štanc: Nejvíce si cením své první zlaté medaile z Mistrovství České Republiky dorostu 2003.

Jaké cíle jsou před vámi, čeho byste chtěl dosáhnout?


Chtěl bych se dostat na Olympijské hry, to je asi cíl každého sportovce.

Proč jste si vybral UK? Jaký obor studujete na MFF?


UK jsem si vybral díky MFF, protože mě matematika bavila už od první třídy. Na MFF studuji obor Matematické metody informační bezpečnosti.

Podle čeho jste si vybíral vysokou školu – mezi kterými školami jste se rozhodoval?


Školy jsem si vybíral podle oborů, které nabízely. Chtěl jsem nějakou školu, kde by byla hlavně matematika, proto taky MFF. Jinak jsem se ještě hlásil na FTVS, FJFI a také na PeDF.

Jak se vám na UK líbí a jak se daří skloubit školu a vrcholový sport?


Mám zkušenosti jenom s MFF, kde se mi líbí. Profesoři mi vycházejí ve všem vstříc, což je u studujícího sportovce to nejdůležitější. Škola a vrcholový sport jdou skloubit, ale těžko. Ale když se chce, všechno jde.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Jindřich Pilmann je student 1. ročníku navazujícího magisterského studijního programu Informatika. Rektor ocenil jeho úspěchy v karate, především nominaci na Mistrovství světa v Tokiu a 3. místo na akademickém Mistrovství světa ve Wroclawi v roce 2008.


Redakce: Kterého sportovního úspěch si nejvíc ceníte vy sám?  


Jindřich Pilmann: Nejcennější jsou pro mě pravděpodobně dvě třetí místa na Akademickém mistrovství světa (v letech 2006 a 2008) v kata družstev, protože tam je celosvětová konkurence. Navzdory tomu,   že se jedná o mistrovství „pouze“ pro vysokoškoláky, je to jedna z nejkvalitnějších soutěží vůbec. Dále pak vítězství na letošním Austrian Open opět v kata družstev, protože tato soutěž je zařazena do seriálu karatistické Golden League.


V individuálních soutěžích si nejvíc považuji třetí místo z podzimního German Open, jelikož jde opět o závod ze série Golden League a z ní je to moje první individuální medaile, navíc se mi tam podařilo porazit několikanásobného mistra světa z Itálie. Také si velmi cením toho, že jsem dokázal vyhrát Mistrovství ČR v obou disciplínách karate, tzn. v kata (souborná cvičení, „sestavy“) i v kumite (sportovní zápas).


A mimo karate jsem rád, že se mi podařilo dokončit maratónský běh, i když v nijak zázračném čase.


Jaké cíle před sebou máte pro následující rok?


V letošním roce bychom s týmem opět rádi získali několik medailí v sérii Golden League a vrcholem pro nás bude Mistrovství Evropy, kde je naším cílem umístění do 3. místa.


Proč jste si vybral UK, jaký obor studujete na MFF?

Na MFF studuji Informatiku, protože mě baví práce s počítači. Pro UK jsem se rozhodl, protože ji považuji za jednu z nejprestižnějších univerzit u nás.


Jak se vám na UK líbí a jak se vám daří skloubit školu a vrcholový sport?


Na UK jsem spokojený, studuji to, co mě baví, takže to pro mě není ani nějak přehnaně náročné. S tím souvisí i to, že skloubení školy a sportu je bezproblémové. Jen občas bohužel něco zameškám z důvodů výjezdů na zahraniční turnaje.




Mimořádná cena rektora UK se uděluje studentům za čin, popřípadě činnost, vykonaný během studia a prokazující mimořádnou občanskou statečnost nebo obětavost; za dosažení mimořádných výsledků v průběhu studia v oblasti vědy a výzkumu; nebo za mimořádně vysoké ocenění při provozování kulturních či uměleckých aktivit nebo za skvělé sportovní výsledky v mezinárodních soutěžích.


Věra Voňavková






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.