9. února 2009

Akademická Praha 2009: Národní státy v evropských dějinách

Přednáškou na téma Národní státy v evropských dějinách pokračuje tuto středu 11. února popularizační cyklus Akademická Praha 2009. Jeho pořadateli jsou Akademie věd ČR a Univerzita Karlova v Praze.

Přednášky se konají (obvykle) každou druhou středu v měsíci od 17 do 19 hodin v místnosti 206 budovy AV ČR, Národní 3, Praha 1. Vstup volný do vyčerpání kapacity sálu.

Průvodcem po komplikovaném vývoji evropských národů a moderních států 20. století ustavovaných na etnickém principu bude Prof. PhDr. Jan Křen, DrSc., z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK. Katedra německých a rakouských studií, kde prof. Křen působí, multidisciplinární metodou zkoumá historii, sociálně politický a právní systém, ekonomiku a kulturu jednotlivých států daného teritoria a v širších souvislostech sleduje osudy německých, eventuálně židovských menšin.

Přednáška se bude zabývat těmito okruhy: Západní a východní Evropa: občanské a etnické národy. Vlny vzniku národních států. Exkluze (čistka) jako kód národních hnutí? Nacistická diktatura v Evropě – nová fáze národnostní otázky. Rok 1989: Evropa kontinentem národních států. Pokojný vznik nebo války s čistkami?

Inspirací pro cyklus popularizačních přednášek pro veřejnost Akademická Praha byly mimořádně úspěšné ročníky přednášek „Nebojme se vědy,“ které pro středoškolské studenty pořádali významní vědci z Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v Praze od roku 2003.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.