3. listopadu 2009

Charles´ Angels – na 1. LF UK vznikla nová taneční skupina

V letošním novém školním roce došlo k jedné nenápadné události, která se ale nestává každý den. Do rodiny uměleckých těles, jejichž jméno a existence je spojena s 1. lékařskou fakultou a tím i Univerzitou Karlovou, přibyla nová taneční skupina s názvem Charles´Angels.

Proč právě tento název? Protože naše děvčata zvolila tak trochu andělské povolání a Charles je v tomto případě samozřejmě největší Čech Karel IV.. Se světoznámými Charlieho andílky mají tanečnice společnou určitě krásu a svižnost.

Charles´Angels v akci

Hrbení se nad knihami, které je s náročným studiem lékařství neodmyslitelně spjato, by mělo být kompenzováno intenzivním pohybem. Proto je naše taneční skupina založena na aerobiku, nikoliv sportovním nebo akrobatickém, ale tanečním. Každá snaha má mít nějaké vyústění. A stejně jako pilné studium je odměněno úspěšným složením další z dlouhé řady zkoušek, my bychom rády korunovaly svoje úsilí potěšením z povedeného vystoupení. Chtěly bychom vystupovat na kulturních akcích spojených s fakultou a univerzitou a formou předtančení na plesech, oslavách nebo třeba kulturních částech kongresů lékařských společností.

Naše požadavky pro členky taneční skupiny byly jasné – mít zvládnuté alespoň základy aerobiku. A tak jsme se sešly na prvních zkouškách v provizorních prostorách, pustily hudbu a pod vedením cvičitelky Stáni Kovalové jsme se do toho hned daly. Bylo jasné na první pohled, že tohle je ono, to pravé. 15 děvčat ze všech koutů Čech, Moravy i Slovenska zvládlo hned na první zkoušce velký kus sestavy s takovou lehkostí, že jsme se Stáňou přestaly mít obavy, jak to všechno dopadne.

před nácvikem taneční choreografie je třeba se pořádně rozhýbat

Ve spolupráci s univerzitou se nám jistě v blízké budoucnosti podaří sehnat vhodnější prostor pro trénink a pak bychom se otevřeli k přijímání nových členů i z jiných fakult univerzity. Naše vystoupení není jen tanec a hudba, ale i pěkné kostýmy. Zatím je musíme zasponzorovat my, každá ten svůj, jak je to běžné ve všech tanečních skupinách. Náklady na činnost skupiny nejsou nijak nízké a pro studenta jistě nejsou zanedbatelné. Otázka financí je jednoduchá. Členky platí příspěvky do společné pokladny, což je ale částka spíše symbolická. Většinu rozpočtu budou tvořit honoráře za vystoupení, a pokud budeme mít štěstí, sponzorské dary. Fakultní a univerzitní sounáležitost zajišťuje souboru základní podmínky pro existenci, tedy zkušebnu se zázemím ve formě zapůjčení základní hudební aparatury, a dále možnost prezentace na fakultních a univerzitních akcích a mediální prezentaci. Časem budeme mít i své vlastní internetové stránky s fotodokumentací z akcí. Krátké zprávy budeme zveřejňovat i na internetových stránkách fakultních i univerzitních.

Stanislava Kovalová, umělecká vedoucí Charles´Angels

nácvik jednotlivých prvků taneční sestavy

Naše skupina má jednoduchou strukturu - jednu uměleckou a jednu organizační vedoucí. Uměleckou vedoucí je Stanislava Kovalová, která má bohatou praxi, sama vede i další oddíly aerobiku a pracuje jako endoskopická sestra ve Všeobecné fakultní nemocnici. Organizační záležitosti má na starosti MUDr. Jaroslava Kovářová, která pracuje tamtéž jako gastroenterolog. Naše členky jsou v současné době: Martina Bačová, Iva Blažková, Lenka Čermáková, Markéta Jalůvková, Martina Krčmářová, Lucie Novotná, Jana Patíková, Jana Pražanová, Klaudia Regináčová, Alena Revinová, Eliška Romaněnková, Barbora Sitarová, Alena Svobodová, Mirka Vacková a Markéta Vaníčková.

A co je naším cílem? Jakožto „novorozenec“ mezi univerzitními tělesy vnést do jejího života zase něco trochu jiného, svěžího, projít bez problémů přes batolecí a školní věk a jednou na naší Alma mater úspěšně „odpromovat“ – samozřejmě s červeným diplomem.

Charles´Angels v klidu, historicky první portrétní fotografie nově vzniklé taneční skupiny 1. LF UK

rozhovor s dr. Jaroslavou Kovářovou zde

Kontakt:

MUDr. Jaroslava Kovářová

4. Interní klinika VFN a 1. LF UK

Gastroenterologické centrum Fakultní polikliniky

Karlovo nám. 32, Praha 2, 121 11

s.l.a.v.k.a@seznam.cz






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.